Çok eskiden, ta öğrencilik yıllarından tanırdım. Yaş farkımız nedeniyle birimiz önce, birimiz sonra çıksak da aynı yolu aynı inançla birlikte yürümüştük. Dik ve temiz kalmanın zor olduğu bir dönemde o bunu başarmıştı. Yıllarını verdiği mücadelenin sonunda biraz da o temizliği ve insanlığının etkisiyle birçok insanın uğruna mücadele verdiği Samsun ölçeğindeki en üst makamın kapıları önünde açılmıştı. Ne oldu da o dik ve temiz insan önüne gelen şansı değerlendiremedi.

AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz'ın bir dost meclisinde söylediği bir söz hiç aklımdan çıkmıyor. Yusuf Bey 'Eskinden bir insan hakkında kanaatim sorulduğunda sadece benimle olan ilişkileri, bana karşı tavırları üzerinden değerlendirirdim o insanı. Yaşadığım tecrübelerden sonra artık sadece benimle olan ilişkilerine ve sadece o insana değil bir de onun çevresine bakıyorum, o çevreye göre fikir belirtiyorum' diyordu.

Çevre eğer doğru seçilmişse lidere yarar sağlar, yükünü hafifletir, çevresini genişletir. Ama çevre yanlış seçilmişse, çevre kenti ya da ülkeyi daha da ilerisi dünyayı ve çağı okuma, anlama ve yorumlama kabiliyetine sahip değilse lidere yük olur. Lideri yanlışa sürükler. Yanlışa sürükleyemese bile liderin çevredeki imajını olumsuz etkiler.

Aday olmadığı ve olamayacağını kendisi de biliyordu, bizim Mustafa Demir'in adaylığını haber vermemizden sonra karşı kampanya yürütenler de biliyordu ama buna rağmen hem o hem de kaderini ona bağlayanlar akıl dışı bir kampanya yürüttüler. Kampanyalarla 'Belirleyici İradenin' kararını değiştirecekleri gibi yanlış bir hayale kapıldılar.

Olmadı, Samsun'a geldiği ilçe belediyesinden iki kat daha büyük bir ilçeye gönderildi. O ilçede O'nun eski yol arkadaşlarının bir hayli oyu vardı, kazanmaması işten bile değildi. Ama öyle olmadı, açık ara önde başladığı yarışı geride bitirdi.

Öyle kuşatılmış ve öyle yalnızlaştırılmıştı ki eski yol arkadaşları bile ona ulaşamıyordu. Geçmişin hatırına çantada keklik sandığı eski arkadaş oylarının kendisini nasıl terk ettiğini anlayamadı. Ve 31 Mart gecesi mukadder akıbet gelip çattı.

O dik ve temiz insanın şu son bir yılda yaşadıklarından her siyasetçinin alması gereken çok ders var. Onun hikayesini dikkatle okumak lazım.