Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) AB pazarına giriş konuları öncelikli olmak üzere ihracat potansiyellerinin arttırılmalarına yönelik hazırladığı, 144 bin avro hibeli, 'AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi' projesinin de aralarında bulunduğu, Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi Oda Eşleştirme Projeleri Lansman Toplantısı, TOBB İstanbul Hizmet Binası'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya, TOBB Başkanı, EUROCHAMBRES Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun TSO'nun Proje Ortağı Çek TSO'dan Dış Ekonomik İlişkiler Bölüm Başkanı Hansl Jiri ve hibe kazanan Oda/Borsaların temsilcileri katıldı. Toplantıda; Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi'nde hibe kazanan Oda/Borsaların sunumları yapıldı. Samsun TSO'nun proje tanıtımı ise Dış İlişkiler Müdürü Oğuz Sandıkçı tarafından yapıldı.

AMAÇ; DAHA İYİ HİZMET ETMEK


Toplantının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsalarının, iş dünyasına hizmet anlamında çok etkili kurumlar olduğuna işaret ederek, 'Oda ve Borsaların ana görevi, şirketlerin faaliyetlerini kolaylaştırmak, işlerinde destek sağlamaktır. Sürekli değişen yerel ve küresel iş yapma ortamında, firmalara kılavuzluk yapmaktır. Oda ve Borsalar, girişimcilerin hak, hukuk ve menfaatlerini yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde takip ederler. Ayrıca, yerel kalkınma faaliyetlerine, güçlü bir kanaat önderi olarak, katkı sağlar. Hatta çoğu zaman liderlik yaparlar. Kısaca, Oda ve Borsalar, iş dünyasına dönük görevleri yanında, yerel kalkınma gibi, birçok sosyal alanda da faaliyet gösterirler. Türkiye-AB Oda Forumu ve şimdi de Türkiye-AB İş Diyaloğu' adıyla uyguladığımız projelerle Oda ve Borsalarımıza destek olmaya devam ediyoruz. Bu projelerle, Oda ve Borsalarımızın hizmet kapasitelerine destek sağlamak yanında, Türkiye'nin AB üyelik sürecine de katkı sağlıyoruz. İş dünyasının birbirini daha yakından tanımasını sağlıyoruz. Türkiye ile AB arasındaki diyalog platformlarına, oda ve borsalarımızı dahil ediyoruz. Doğusundan, batısına, ülkemizin tamamında, AB vizyonunu göstermiş oluyoruz. Daha çok diyaloğa ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. O nedenle, bu projemizi Türkiye-AB bütünleşmesinin gerçek aktörlerini yakınlaştıracak çok önemli bir proje olarak görüyoruz' diye konuştu.

ORTAKLIKLAR GELİŞECEK

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munera Vinals da projelerin Türkiye AB arasındaki ekonomik entegrasyonun gerçekleşmesinde önemli rol oynayacağına vurgu yaptı. Vinals, Türkiye'nin ihracat pazarına işaret ederken, AB'nin Türkiye için en önemli pazar olduğunu hatırlattı. Toplantıda bir konuşma yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ise bu faaliyetlerinden dolayı TOBB'u ve EUROCHAMBRES'i kutlarken, Edirne'den Hakkari'ye kadar bütün Odaların aslında Avrupa Odaları olduğunu söyledi. Kaymakçı katılımcılarla birlikte AB konusunda interaktif bir anket de gerçekleştirdi.

DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLECEK

Toplantı sonrasında açıklamada bulunan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Avrupa Komisyonu'ndan 144 bin avro hibe almaya hak kazanan proje kapsamında, AB ülkeleri başta olmak üzere yurtdışına ihracat potansiyeline sahip 40 pilot işletmeye, ihracat potansiyellerinin arttırılmalarına yönelik birebir ihracat danışmanlık hizmeti verileceğini söyledi. Projenin, 1 Nisan 2019 tarihi itibariyle başladığını ve 15 ay süreceğini belirten Murzioğlu, 'Türkiye'nin AB'ye katılımının, Türkiye'de ve AB'deki fırsatlar ve zorluklar ile alakalı farkındalık yaratmaya yönelik projelerin desteklendiği, Türkiye–İş Dünyası Diyaloğu programında destek almaya hak kazanan projemizin ortağı Çek Ticaret Odası. Proje ortağımız Çek Ticaret Odası ile işbirliği içinde firmalarımızın ihracat kabiliyetlerinin arttırılmasına, AB pazarı öncelikli olmak üzere yurtdışı pazarlara açılmaları ve ihracat potansiyellerini arttırmaya yönelik hizmetler vereceğiz. Proje kapsamında 40 gencimize, AB pazarı, AB müktesebatı öncelikli olmak üzere diş ticaret alanında kapsamlı bir eğitim programı verilecek. Ayrıca, KOBİ'lerle ilgili AB konularında farkındalık arttırmaya yönelik ilimizde çeşitli seminerler, çalıştaylar gerçekleştirilecek' dedi.