Kalp, kas ve iskelet yapısının düzgün çalışması için E vitaminine ihtiyaç vardır. Organ ve hücreleri serbest radikallere karşı koruyan E vitamini tokoferoller ve tokotriyenoller maddelerden oluşur. E vitamini ayrıca vücudu kanserli hücrelere karşı korur. Vücutta E vitamini eksikliği, emilimi azaldıkça eksiklik yaşanır ve ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlar.

Bazı yapılan araştırmalarda E vitamini doğurganlığı artırmak için de vücutta bulunması gereken öneli bir vitamindir. İçerdiği güçlü antioksidan maddeler sayesinde organları yanı sıra cilt içinde önemli bir kaynaktır. Özellikle hücrelerin yenilenmesi için E vitaminine ihtiyaç duyulur. Yapılan araştırmalarda her 4 kişiden birinde bu eksiklik yaşanır. Metabolik sorunlarla belirti gösteren bu eksiklik için detaylı tetkikler gereklidir. Bu eksikliğin etkileyeceği durum sağlık açısından önemli olduğundan takviyeler uzman kontrolünde olmalıdır.

E VİTAMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

- Beyin sağlığını koruyarak unutkanlık ya da genel hafıza problemlerinin yaşanmasını engeller.

- A, K, demir ve selenyum gibi vitaminlerin depolanmasında yardımcı olur.

- Vücuda giren yağları kontrol ederek damar tıkanıklığını önler. Bunun yanı sıra kötü kolesterol oluşumunu ve kap hastalıklarının riskini düşürür.

- Serbest radikalleri azaltarak organların hücrelerini ve bağışıklığı kuvvetlendirerek kansere karşı kalkan oluşturur.

- Kronik hastalıkların semptomlarını azaltır.

E VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Hastalıklara çabuk yakalanma ve hastalık sürelerinin uzaması

- Beyinin sinirsel uyarıları almadığından denge problemlerinin yaşanması

- Kulak uğultulması ve çınlaması

- Cilt yüzeyinde ciddi hasarlar ortaya çıkması ve uzun süre iyileşmemesi

- Yorgunluk vücutta halsizlik buna bağlı kemik ve eklemlerde şiddetli ağrılar

- Yeme bozukluğu ve sindirim problemlerine bağlı rahatsızlıkların artması

- Topukların, el içinin, dirsek ve dizlerde çabuk kuruma

- Göz içerisinde azalan vitamin net görme gibi durumların yaşanmasını sağlar.

GÜNLÜK E VİTAMİNİ NE KADAR OLMALIDIR?

-14 yaş ve üzeri 15 milli gram

-Hamile olanların 15 milli gram doğum yapanların ise 19 milli gram

-Yetişkinlerin ise ortama gün içerisinde 15 - 20 miligram arası E vitamini almalıdır.

E VİTAMİNİ BAKIMINDAN ZENGİN OLAN BESİNLER

-1 su bardağı ayçiçeği günlük E vitaminin yüzde 80'ini karşılar.

-Günlük tüketilen 1 fincan çiğ badem ve çiğ fındık E vitaminin yüzde 85'ini karşılar.

-Bir avokado yüzde 20'sini karşılar.

-Bir adet kivi yüzde 25'ini karşılar.

-Bir tabak pişirilmiş ıspanak yüzde 45'ini karşılar.

-Bir parça manga yüzde 25'ini karşılar.

-Bir tabak kaynatılmış brokoli yüzde 40'ını karşılar

-Günde ortalama tüketilen 5 orta boy domates ise günlük E vitaminin yüze 100'ünü karşılar.