İŞKUR Samsun tarafından gerçekleştirilen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2019 yılı ocak-mart dönemi toplantısı Samsun Valisi Osman Kaymak başkanlığında yapıldı. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Samsun şubesinde gerçekleşen toplantıya, İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

MESLEK LİSELERİNİ ÖNEMSİYORUZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Osman Kaymak, Samsun'da istihdamın artırılması ve işsizliğin önlenmesi adına yapılan çalışmaları gözden geçirdiklerini kaydederek, "Geçen ay Samsun'da 'Burası Samsun, burada iş var' sloganıyla bir istihdam seferberliği başlattık. Geçen seneki istatistiklerde Samsun, Türkiye'de İŞKUR aracılığıyla istihdam sağlama açısından birinci şehir oldu. Samsun'da gerçekten iş var ama organize edilmemiz ve işsizlerimizin eğitimleri önemli. Nitelikli işçiye çok ihtiyacımız var. İnsanlar 'Her işi yaparım' diyor ama bir yere gönderildiğinde sadece lise mezunu bir insanın her işi yapması mümkün değil. Bu anlamda da biz meslek liselerini çok önemsiyoruz. OKA eliyle de meslek liselerimiz için bir proje başlattık. Meslek liselerimizin çok başarılı örnekleri var ama maalesef Türkiye'de çok istenilen yerde değil. Meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş hakkı sağlayarak kolaylaştırdık ama bizim sahada gördüğümüze göre meslek yüksek okulunu bitirenler kendini hemen mühendis yerine koyuyor ve teknikerin yapacağı işi yapmak istemiyor. 'Ben mühendisim masada proje çizeceğim' havasına giriyor. Sanayinin istediği ara elemanlarsa meslek liselerinden yetişiyor. 15-20 yıl önce meslek liselerine insanlar sınavla girerdi ama şimdi tercih edilmeyen okullar konumuna düştü. Artık biz meslek liselerimizin kalitesini artırmak zorundayız. Buna rağmen meslek liselerinden mezun olanların tamamı işe giriyor, lise mezunlarıysa hala işsiz. Meslek liselerimizle ilgili çabamız devam edecek" diye konuştu.

KAYITLI İŞSİZ 74 BİN

Vali Kaymak'ın konuşmasının ardından İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Sait Gül, ocak-mart dönemi sunumunu gerçekleştirdi. Samsun'da kayıtlı işsiz sayısının 74 bin 69 olduğunu kaydeden Gül, "34 bin 665 başvurunun alındığı bu dönemde İŞKUR aracılığıyla 4 bin 631 kişi yeni iş sahibi oldu. Aynı zamanda 6 bin 807 işverenimiz açık iş talebinde bulunarak, işletmelerine işçi aradı" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU