Samsun'un Çarşamba ilçesinde belediyeye ait Göğceli Mezarlığı'nda bulunan birçok mezarın kıblesinin değişik yönlerde olması dikkat çekiyor. Bu manzara ise ünlü sinema sanatçıları Kemal Sunal ve Şener Şen'in başrolünü paylaştığı Davaro filmindeki sahneyi akıllara getiriyor.

YETKİLİLER GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPMALI

Göğceli Mezarlığında birçok eski mezar yeri kıbleye bakarken yeni defin alanlarındaki mezarların yönlerinin farklı olması vatandaşlarının dikkatini çekti. Mezarları gören vatandaşlar Servet Dağ ve Yüksel Hancı, "Mezarların etrafında yaptığımız incelemelerde inanılmaz manzaralarla karşılaştık. Bu durumu kimsenin fark etmemesi çok ilginç. Mezarların kıbleye bakmaması dini açıdan da rahatsızlık verici bir durum. Bu konuda mezar sahipleri ve yetkililerin gerekli çalışmayı yapmaları gerekmektedir" dedi.

İNSAN SAYGIN BİR VARLIKTIR

Konuyu değerlendiren Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı ise İslam dinine göre mezarların doğu-batı istikametinde olması ve ölünün yüzünün kıbleye dönük bulunması gerektiğini söyledi. Müftü Çakı, "İnsan saygın bir varlıktır, saygıdeğerdir. Ölüsü de saygı değerdir. Bir insan öldüğü zaman onun cesedine normal eşya gibi davranamazsınız, oda mükerrerdir, saygındır. Dinimiz cenazenin taşınmasında, yıkanmasında, defnedilmesinde bunun bir insan olduğunu öne çıkartarak, ona göre bir takım hareketlerde bunulmasını tavsiye eder. Suyunun sıcaklığından, alında yıkama esnasındaki tavır ve hareketlerimize kadardır. Dinimizde Müslümanın ölüsü kıbleye döner, çünkü bizde namaz kılarken Kabe'ye dönüyoruz. Bizim için kıbleye dönmek fazilettir. Kıblede, Allah'ın evi Kabe vardır. Kabe'ye dönmeden namaz olmaz. Ölülerimizin de yüzlerinin kıbleye doğru gelmesi hatta ölüm döşeğinde olanın ya sağ tarafını veya yüzünün kıbleye gelecek şekilde olması, tabi mümkünse sünnettir, adaptandır, farz değildir. Defin işi de böyledir. Müslümanın kabri kıbleye doğruya kazılır, sağ omuzunda yüzü kıbleye gelecek şekilde yatırılır" diye konuştu.

DİNEN SAKINCASI YOK

Kıble yönünde olmayan mezarların birçok yerde olduğunu da söyleyen Çakı, "Bu kabirlerin farklı olması defin esnasındaki farklılıktan değil. Mezarların üzerine sonradan mermer veya taş yapılıyor. Zaman içerisinde bunlar çok dikkat edilmediğinden bu şekilde farklı farklı yönlere bakabiliyor. Mezar yapanlar, ölçüyü eğri yapıyor. Bunun hiçbir sakıncası yok. Normal namaz da dahi bilmeyerek 40 derece sapma bile olsa namaz caizdir. Böyle bir kabri tekrar açmanın, çok eğri diye düzeltmeye kalkışmanın bir anlamı yok. Dinen bir sakıncası yoktur' şeklinde konuştu.

Bayram OK / Özel Haber