19 Mayıs 1919'un 100. yılı kapsamında Samsun'da etkinlikler hız kesmeden devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen 1. Samsun Kültür ve Sanat Festivali düzenlenen açılış töreniyle başladı. Samsunlu sanatçıların yer aldığı festivalde kültür ve sanat yayınları sergileniyor.

BİRLİK OLDUK

Festivalin açılışında konuşan Festival Başkanı Asude Mert, 'Asıl amacımız; Samsun'da bir sanat birliği oluşturmaktı. Samsun'da sanatçıların biraz kopuk olduğunu gördük. Samsun'da büyümüş bir yazar olarak hangi derneğe gideceğimi bilemedim. Çünkü hepsinin birbiriyle arası açıktı. Kime gidersek diğeri küsüyordu. Biz başlayalım sonradan hep birlikte olalım dedik. Valiliğimizin verdiği destek tartışılmazdı. Belediyelerden de destek aldık. Bu festival başarıya ulaştı. Çünkü biz birlik olduk.. Samsun'un sanat ruhunu kazanması açısından büyük bir adım olduğunu düşünüyorum' dedi.

SANAT ŞEHRİ SAMSUN

Samsun'da 100. yıl coşkusunun devam ettiğini ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak, 'İlimizde düzenlenen etkinliklerle 100. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Asıl büyük coşkuyu 19 Mayıs günü yaşayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük ihtimalle ilimize teşrifleri olacak. Büyük bir iftar ve Kültür Bakanlığının büyük bir sahne programı sergilenecek. İlerleyen günlerde tanıtım programı ile duyuracağız. Bugün burada Samsunlu sanatçıların bir araya gelerek kurdukları Kültür ve Sanat Festivali'ni başlatıyoruz. Biz hep tarım, sanayi, turizm ve spor şehri diyoruz ama Samsun tarihinde çok sayıda sanatçı ve sanatçı ruhlu insan olduğunu düşünüyorum. Samsunlu sanatçıların bir araya gelerek oluşturdukları ve 3 gün sürecek bu etkinliği çok anlamlı buluyorum. Önümüzdeki yıllarda daha da gelişmiş şeklinde kutlanması gerektiğini düşünüyorum. Sanatçılar bizim için çok önemlidir. Sanatın olduğu yerde kabalık olmaz, incelik olur. Samsun sanat için en uygun bir ortam. Sanatseverleri izlemeye davet ediyorum' diye konuştu. Konuşmaların ardından Vali Kaymak festivalde açılan stantları gezerek bilgi aldı. Festival 2 Mayıs'a kadar devam edecek.

Erdinç YILDIZ