Sağlıklı bir vücudun vazgeçilmezi sudur. Ramazan ayında bu oran biraz düştüğünden bazı hastalıklar tetiklenebilir. Ancak uzmanlar sahur ve iftarlarda sıvı oranı yüksek besinlerin tüketilmesini tavsiye ederek ortaya çıkma ihtimali olan rahatsızlıkların oranının azalacağını vurguluyor. Bu seneki Ramazan ayları geçtiğimiz son bir kaç yıldaki gibi çok sıcak havalara denk gelmese bile yine uzun süren günlerde tutulacak. Bu yüzden iki önemli öğünde ve arasında bol bol sıvı oranı yüksek besinler tüketilmesinde fayda var. Sağlık Bakanlığının sayfasında yayınladığı oruç tutanlar için beslenme önerilerinin başında bu besinler gelmektedir.

RAMAZANDA SUSUZLUĞA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

- Kefir, yüzyıllardır susuzluğu giderdiği için Ramazanlarda tüketilen bir içecektir. İçerdiği faydalı bakteriler; hazımsızlığa ve mide ekşimesine de iyi gelir. Sahurda tüketilen iki bardak kefir, gün içerisindeki yaşanan susuzluğu giderir.

- Vitamin ve mineral bakımından zengin olan; kiraz, kayısı, çilek ve erik gibi meyveler oruç saatlerinde yaşanan susuzluğa iyi gelir. Bu meyvelerden yapılan komposto soğuk tüketildiğinde vücudun günlük su ihtiyacını fazlasıyla karşılar. Uzmanlar, bu meyvelerden yapılan kompostonun iftar ve sahurda birer kase tüketilmesi öneriyor.

- Su oranının yanı sıra şeker oranında yüksek olduğu kavun ve karpuz gibi meyvelerin iftar ve sahurda tüketilmesi gerekir. Bu sayede oruç saatlerinde vücutta yaşanabilecek su ve şeker kaybı engellenmiş olur.

- Soğuk çorbalar, serinletici ve tok tutma özelliği sayesinde, özellikle sahurda tüketilmesi gereken besinlerdendir.

SAHURDA İKİ BARDAK KEFİR İÇERSENİZ...

Bir süt ürünü olan kefir, süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımı ile yapılır. İçeriğinde sütün bütün mineral ve vitaminlerini barındıran kefir, ancak süte oranla daha az bakteri içerir. İnsan sağlığına birçok faydası plan kefir özellikle Ramazan aylarında uzmanların susuzluğa karşı tüketilmesini tavsiye ettiği besinlerin başında gelir.

- Bağışıklığı güçlendirerek oruç süresince vücudun virüslü hücrelere karşı direncini artırır.

- Uzun süreli açlığa bağlı bağırsak ve midenin sağlığını korur.

- Kandaki kötü kolesterolü düşürerek kan basıncını düzenler. Böylece kalp damar hastalıklarına da iyi gelir.

- Sahurda tüketilen kefir aynı zamanda gün aşırı cildinde susuz kalmasını önler.

- Yapılan bazı araştırmalarda kefirin böbrek üstü bezleri çalıştırdığında etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu sayede vücudun sıvı oranı sürekli yenilenmektedir.

SALATALIK

Salatalık yüzde 96 oranda sıvı içermektedir. En yüksek sıvı oranına sahip olan bu besinden günde iki tane tüketerek vücudun günlük ihtiyacı oaln sıvının yüzde 40'ını karşılar. Aynı zamanda salatalık C,K ve B vitaminleri bakımından zengindir.

KABAK

Salatalıktan sonra sıvı oranı yüksek oaln besin kabaktır. Ancak kabaktaki sıvı oranındna yaralanmak için kaynatılıp tüketilmesi gerekir. Kızartılan kabak su miktarını çok çabuk kaybeder. Özellikle diyet ve düzenli spor yapan kişilerin hafta da iki tabak kaynatılmış olarak yapılan kabak yemeği tüketerek vücudun ihtiyacı oaln sıvının yüzde 50'sini karşılayabilir.

DOMATES

En çok tüketilen besinlerden biri oaln domates sıvı oranı yüksektir. Ancak domatesin içeriisnde aynı zamdna asit içerikli maddelerde varır. Bu yüzden günde 3 ya da 4'ten fazla tüketilmemelidir. Ayrıca domates sadece sıvı oranı için fayda sağlayan bir besin değil aynı zamanda içeridiği flavanoid madde sayesinde antioksidan etkiside göstererek vücudu kanserli hücrelere karşı korur.

MARUL

Yüzyıllardır hem sayızlamak hemde vücuttaki toksinleri temizlemede etkili olduğu bilinen göbek marul, bu faydasını içerdiği sıvı oranı sayesinde yaptığı ortaya çıkarıldı. Düzenli tüketilen marul vücudun bağışıklığını güçlendirerek hastalıkalra karşı bir kalkan oluşturur.

ÇİLEK

C vitamini bakımından çok zengin olan çilek, içeriğinde yüzde 90'dan fazla su miktarına sahiptir. Kalp ve damar hastalıklarını önler, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Lifli yapısı sayesinde uzun süre tok tutar.

KAVUN

Kavun, yüzde 90 oranındaki su içeriği, iyi bir potasyum ve C vitamini kaynağı olma özelliğiyle kan basıncını düzenler, kabızlığı giderir ve tok tutar.

KARPUZ

Karpuzun su içeriği yüzde 92 oranındadır. Ayrıca Beta-karoten, likopen ve C vitamini bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. İçeriğindeki B vitaminleri ile gün içinde enerjiyi korumaya yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlandırır ve zararlı maddeleri damarlarınızdan uzak tutarak kolesterol seviyesinin yükselmesini engeller. Ancak yaz aylarında en fazla tüketilen ve serinlik veren karpuzun, yüksek miktarda şeker içerdiği unutulmamalıdır.

LİMON

İçeriğinde yüzde 90'dan fazla su bulunduran limon, yaz aylarında şekersiz limonata şeklinde tüketilebilir.

BİBER

Biber, bol miktarda A ve C vitamini içerir. Yine içeriğindeki su miktarı, yüzde 90'dan fazladır. İçeriğindeki vitaminlerle, hücrelerin sağlıklı çalışmasını sağlar.

SABAH