İçişleri Bakanlığı koordinesinde 2019 yılının 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan edilmesiyle gerçekleştirilecek etkinlikler, Cumhuriyet Meydanı'nda 'Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın' sloganıyla 'Trafik Haftası' başladı. Programa, Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ünsal Ağaoğlu, AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

SAMSUN BİRİNCİ SIRADA

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran, Türkiye'nin trafik kazaları sayısında dünyada 5. sırada olduğunu, ortalama olarak her 30 saniyede bir meydana gelen trafik kazası sonucunda her gün 20 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Kavuran, 'Öncelik hayatın öncelik yayanın projesinde sürücü ve yayalar çok dikkatli ve duyarlı olmalıdır. Işıklı kavşaklarda ışıklara uyulması, ışıksız kavşaklarda ise kontrollü geçiş ve yaya geçiş üstünlüğü sağlanmalıdır. 2019 yılı ilk dört ayından trafik kazalarında yüzde 30 azalma görülmektedir. Samsun, emniyet kemerini takma konusunda Türkiye'de birinci sıradadır. Samsun'da trafikte rahatlamasını sağlamak için doğu ve batı çevre yolları projelerinin faaliyete geçirilmesi ve otoparkların yapılması trafiği çok rahatlatacaktır' dedi.

GEÇİŞ HAKKI YANLIŞ ALGILANDI

İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılının 'Yaya öncelikli trafik yılı' ilan edildiğini ifade eden Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, 'Yaya ve okul geçitlerindeki geçiş hakkı yanlış algılanmıştır. Bu durumun kazalara ve istenmeyen durumlara yol açmıştır. Bunun önüne geçilmesi için vatandaşlarımızın yaya ve okul geçitlerinde daha duyarlı davranmaları, araç sürücülerinin ışıksız okul ve yaya geçitlerinde önceliği ve ilk geçiş hakkını yayalara vermeleri, yayalar ise ışıklı kavşaklarda kendilerine kırmızı yanarken ışıklara uymaları gerekmektedir. Unutmayın öncelik hayatın, öncelik yayanın' dedi.

KORNAYA BASMAYIN

Samsun'da en büyük toplumsal sorunun düğün konvoylarında çalınan korna ve trafiğin tehlikeye düşürülmesi olduğunu ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak, 'Medeni toplumlarda korna çalmak yoktur. Toplumun kalkınmışlığı bir yerde bununla ölçülüyor. Siz kornaya basıyorsanız hala geri kalmış toplum görüntüsü veriyorsunuz. Bütün sürücülere sesleniyorum artık çok gerek kalmadıkça kornalara basmayın. Artık düğünlerdeki konvoyları da kaldıralım. Siz düğün yapıyorsunuz, mutlu olmak istiyorsunuz. Biz mutluluklar dilemek istiyoruz ama büyük bir gürültüyle yolu kesiyorsunuz. Evimin önünde otururken, çocuğum ders çalışırken bizi rahatsız ediyorsunuz. Belki de ben, sana dua edecekken, beddua ediyorum. Artık bu işe son verelim, yapacaksak da çok kısa süreli ve kimseyi rahatsız etmeden yapalım' diye konuştu.

ÖDÜL VERİLDİ

Konuşmaların ardından trafik konulu yapılan resim, şiir ve fotoğraf yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, protokol tarafından verildi. Vali Kaymak ve beraberindekiler, emniyet, jandarma ve kara yolları ekiplerinin kullandıkları materyallerin yer aldığı stantları gezerek, simülasyon aracında emniyet kemerinin uygulamalı olarak tanıtımını izledi. Jandarma ve Emniyet Trafik ekipleri, stantları ziyaret eden vatandaşlara kullanılan malzemeler hakkında da bilgi verdi. Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında hafta boyunca değişik etkinlikler düzenlenirken, vatandaşlara trafik güvenliği hakkında bilgilendirmeler yapılacak.

Erdinç YILDIZ