Türkiye'de yabancılara konut satışları 2019 yılının ilk çeyreğinde 9 bin 618 ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 artış gösterdi. Nisan ayındaki satışlar sonrasında ise Türkiye genelinde toplam yabancı mülkiyet sayısı 301 bin 148 oldu. Samsun'da ise geçtiğimiz yıl 906 satış olurken, bu rakam bu yılın ilk 4 ayında bin 629'a yükseldi.

KONUT FAİZLERİ DÜŞMELİ

Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, Türkiye genelinde emlak piyasasında büyük bir ekonomik sıkıntı olduğunun atlını çizerek, "Samsun'da da büyük bir sıkıntı bulunuyor. Bu da faizlerin yüksek oluşundan kaynaklanıyor. Faiz oranları 1.28'lere düştüğü zaman ufak bir hareketlenme görüldü. Ancak faizler 1.58, 1.60'lara çıktı. Bu her geçen gün de yükseliyor' dedi. Asgari ücretli çalışan bir çiftin, aylık 2 bin TL taksitle gayrimenkul alma imkanını ancak konut kredisi faizlerinin düşmesiyle mümkün olabileceğini de söyleyen Oral, "Faiz oranı 1'in altına indiği takdirde asgari ücretli çalışan bir çift konut alabilir. Bu faiz oranlarıyla konut almaya kalkan bir kişi 150 bin TL parayı, 10 yılda ödemeye kalktığı zaman 450 bin TL geri dönüşü oluyor. 10 yıl sonra satmaya kalktığı zaman gayrimenkul almak istemiyor. Bu faiz oranlarıyla vatandaşların gayrimenkul alması mümkün değil" diye konuştu.

TOPRAĞA YATIRIM YAPSINLAR

Vatandaşlarda yanlış bir algının da olduğunu söyleyen Başkan Oral, "Yüksek faizden dolayı 'gayrimenkul almayayım, faize para yatırayım' diye düşünen vatandaşlarımız var. Parası olan vatandaşlarımız banka faizi yerine paralarını gayrimenkul alarak değerlendirmeleri kendileri açısından daha karlı olacaktır. Özellikle de toprak alsınlar. Banka faizine değil toprağa yatırım yapmalarını öneriyorum" şeklinde konuştu

YABANCILARIN GÖZDESİ ATAKUM

Yabancı uyruklu vatandaşların, 2018 yılında 906 gayrimenkul satın aldığını söyleyen Mevlüt Oral, "Yabancı uyruklu vatandaşlara konut satışları da arttı. 2017 yılında 524 konut satıldı, bu sayı 2018 yılında 906'a yükseldi. Bir önceki yıla oranla 2 kat arttı. Bu yılın ilk 4 ayında ise bin 629, parselde yabancılar hissedar oldu. En çok satış yapılan ilçelerin başında ise deniz kenarı olmasından dolayı Samsun'un Atakum ilçesi geliyor" ifadelerini kullandı.

Bayram OK - ÖZEL HABER