İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç, Samsun'da geçtiğimiz mart ayında, Gazi Devlet ile Kadın ve Doğum Hastalıkları hastanelerinin polikliniklerinde kızamık hastalığı virüsü taşıyan vatandaşlardan dolayı başlayan salgın paniğiyle ilgili açıklama yaptı. Oruç, "Tüm Avrupa ve Amerika ülkelerinde olduğu gibi ülkemiz ve ilimizde de kızamık vakaları görülüyor. İlimizde de kızamık vakaları tespit edilmiş ve bu vakalarla ilgili Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımız tarafından gerekli çalışmalar hassasiyetle yürütülmektedir. Bu çerçevede yapılan bilgilendirme ve aşılama çalışmaları sayesinde vaka sayısı stabil hale gelmiş ve aktif dönem geride kalmıştır" dedi.

VAKA SAYISI 15

Güncel verilere göre, geçtiğimiz nisan ayında 8 olan vaka sayısının, testleri pozitif çıkan 7 hastayla birlikte 15'e yükseldiğini belirten Oruç, "Bu sınırlı sayıdaki, yakın çevreye temas nedeniyle ortaya çıkan artışla tespit edilen vakalarla ilgili aşılama ve kontrol çalışmalarımız yapılmıştır. Yeni vakaların ortaya çıkmaması için hasta ve hasta yakınlarımıza telefon yoluyla ulaşarak yine bilgi verilmekte ve tüm takip ve aşılama çalışmaları Sağlık İl Müdürlüğümüz tarafından sürdürülmektedir. Bugün itibariyle halkımızın endişe edeceği herhangi bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

KORUNMANIN TEK YOLU AŞILANMAK

Kızamık hastalığının daha sık çocukluk yaş grubunda olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalık olduğunun da altını çizen Oruç, "Kızamık hastalığına kızamık virüsü neden olmaktadır. Hastalık, ateş ve döküntü ile seyretmektedir. Beraberinde öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve gözde kızarıklık gibi belirtiler bulunabilir. Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılanmaktır. Kızamık aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) şeklinde, 12. ayda ve ilköğretim 1. sınıfta olmak üzere iki doz olarak ücretsiz uygulanmaktadır. Tedavinin esası istirahattir ve döküntülerin başlamasından sonraki bir hafta boyunca evden çıkılmamalı ve sağlıklı kişilerle temasta bulunulmamalıdır. Bu hastalığın yayılımını azaltma açısından büyük önem taşır. Belirtileri taşıdığını düşünen hastaların mutlaka aile hekimlerine başvuru yaparak danışması önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.

Bayram OK – ÖZEL HABER