Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs Ayı 11. Birleşimin 1. Oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında gerçekleşti. Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan meclis binasında toplanan mecliste 28 gündem maddesinin 23'ü oy birliği ile 5'i ise oy çokluğu ile kabul edildi. Mecliste, İlkadım Belediye Başkanı ve Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci'nin imar planı değişikliği tepkileri gündeme geldi.

PARSELİMİZDEN YER KAYBEDİYORUZ

İlkadım ilçesi belediye sınırlarında bulunan Saitbey Mahallesi'nde nazım imar planı değişikliği sırasında söz alan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, 'Konunun tekrar değerlendirilmesini istiyorum. Öncelikle yollar dar geliyor daha sonra ise yol genişliyor. Arsamız 2 bin 400 metrekareydi. Biz bin 800'e düşürdük şu anda ise bin 600'e düşüyor. Neden bir geri çekilme yapılıyor, anlamış değilim. Kendi parselimizden yer kaybediyoruz. Bir de Danıştay'dan gelen kararın mahalli mahkemeye gönderilmesi ve mahalli mahkemenin vereceği karara göre kesin kararın verilmesi hükme bağlanmışken, bu karar verilmeden mecliste karar almamızı anlamıyorum. Bu 2 hususun dikkate alınarak, maddenin eski halinde kalmasını istiyoruz. Danıştay kararında da acil uygulamamız gereken bir durum yok' dedi.

GÜNDEME GELMESİ DOĞRU

Konu üzerine Başkan Demir ise, 'İfade ettiğiniz konunun, meclis gündemine gelmesi doğrudur. Bu maddeyle ilgili belediye meclisinde bir karar almak zorundayız. Ama grupların da bu maddeye gerekli sürede itiraz etmesini istiyorum. İtiraz süreci içerisinde mecliste yerel mahkemenin kararını bekleme sürecine kadar burada bir uzlaşı olursa iyi olur. Bunun gündeme gelmesinin yararı da var' diye konuştu. İlgili madde konuşmaların ardından oy çokluğu ile kabul edildi.

İHTİYAÇ VARSA VERİRDİK

Atakum ilçesi belediye sınırlarında bulunan alanın büyükşehir belediye hizmet alanı oluşturması için görüşülen imar planı değişikliğinde söz alan Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ise, 'Söz konusu alan yeşil alandır. Bu alanın daha uzak bir alana taşınarak, Büyükşehir Belediyesi hizmet alanına dönüştürülmesi planlanıyor. Büyükşehir'in böyle bir yetkisi var ancak ilçe belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin dikkatini çekmek istiyorum. Atakum yeni bir kent olmasına karşın, hizmet alanı oluşturulan bu bölgede yeşil alan darlığı var. Atakum'un Cağaloğlu Bulvarı'nın altında yeşil alan, çocuk parkı, otopark ve oyun alanı yok. İleride bu bölgenin sosyal alan olarak kullanılması mümkünken şimdi Büyükşehir'in hizmet alanı olması ilkesel olarak doğru değil. Bizim ilçe belediyeleri olarak gösterdiğimiz Büyükşehir Belediyesi ile aramızdaki dayanışma hassasiyetini zedeleyici nitelikte. Bunun planlanırken görüşülmesi gerekirdi. Eğer Büyükşehir Belediyesi'nin, Atakum sınırları içerisinde hizmet alanı ihtiyacı varsa, planlamaya bile gerek duyulmaksızın dayanışma ve iş birliği anlayışımız gereği tahsis ederdik' diye konuştu.

İSTİŞARE EDİLECEK

Başkan Mustafa Demir, Başkan Deveci'nin tepki gösterdiği ilgili maddenin daha önce planlandığını ifade ederek, "Bu planlar oluşturulurken, meclis gündemine alınmadan önce ilçe belediyeleriyle istişare yapılmasında çok büyük yarar var" dedi ve madde, oy çokluğu ile kabul edildi. Meclis, 100. Yıl etkinliklerine tüm meclis üyeleri ile katılması temennisi ile sona erdi.

Erdinç YILDIZ