2018 yılında, tüm emeklilere dini bayramlar öncesinde bayram ikramiyesi verilmesi kararlaştırılmıştı. Emekliler geçen yıl iki bayramda da ikramiyelerini alırken, bu yıl da Ramazan Bayramı ikramiyesinin verilmesine kısa süre kaldı. Samsun'daki emekli sendika ve derneklerinin temsilcileri, geçen yıldan bu yana enflasyonda yaşanan artışa dikkat çekerek, emekli ikramiyelerinde artış yapılması gerektiğini söyledi.

İKRAMİYE, YILDA 2 MAAŞ OLMALI

Tüm Emekliler Sendikası Samsun Şube Başkanı Ali Yılmaz, bayram ikramiyesi olarak verilen ücreti yetersiz bulduklarını vurgulayarak, "Biz sendika olarak, bayram ikramiyesi ücretini çok yetersiz buluyoruz. Mevcut ekonomik koşullarda verilecek bin lira eriyip gitti. Emeklilere, bayram ikramiyesi verilmesi kararının ardından bu seneye kadar hayat pahalılığının ne kadar arttığı ortada. Bize göre, yılda iki maaş tutarında ikramiye verilmeli. Bu konuda toplu sözleşme yapmak istiyoruz. Emekliler prim ödeyerek bu hakka kavuştu. Avrupa ülkelerine oranla emekli maaşlarımız arasında uçurum var. Emekliler sağlıkta fazla prim ödüyor, emekliler olarak sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmak istiyoruz. Emekli maaşları yetersiz. Bu düzenlemelerden sosyal devlet kaçmamalı. Bu konuda taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz, hakkımızı arayacağız.

YÜZÜMÜZ GÜLDÜRÜLMELİ

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Samsun Şubesi Başkanı Abdullah Eren, bayram ikramiyelerinde artışın gerekli olduğunu söyleyerek, "Emekliler olarak beklentimiz, bayram ikramiyelerinin en az yüzde 10 oranında artırılması. Her ürünün fiyatı çok yüksek oranda arttı. Bir sivil toplum örgütü olarak, emeklinin haklarını talep ediyoruz. Eğer bir insan patatesi 5 liraya alıyorsa, ikramiyesine de zam yapılmalı. Geçen seneye göre enflasyon çok arttı, pazarda fiyatlar çok yüksek. Bu vatandaşın elinde olan bir durum değil. Emeklilerin de bayram sevincini yaşaması için bu artış yapılmalı, yüzümüz güldürülmeli. Emekliler en azından bu artışla tatlısını, şekerini alır, ailesini mutlu eder. Emeklilere verilecek bu ikramiye zaten çarşıda pazarda harcanacak bir para. Bu da piyasayı hareketlendirir. Emekli zaten sabit gelirli, yılda iki kere ikramiye alıyoruz, bu kadar artış da olsun" ifadelerini kullandı.

BU TUTARI KABUL ETMİYORUZ

DİSK Emekli Sen Samsun Şubesi Başkanı Tacettin Aydın ise emeklilerin zor koşullarda yaşadığını belirterek, "Ortalama emekli aylıkları açlık sınırının ve asgari ücretin altında bulunuyor. Bu nedenle bayramlarda emeklilere verilecek olan ikramiye onlar için önemli bir gelir. Ödenecek tutarın bin lira olara belirlenmesi ve bu tutarın yıllara göre nasıl artacağının bilinmemesi ise bizim için bir sorun. Ayrıca emeklinin kendisi için ödenen tutar, dul ve yetimlere, yani hak sahiplerine bağlanan aylık oranında ödeniyor ve önemini yitiriyor. Biz DİSK Emekli Sen olarak bayram ikramiyelerinin en az bir maaş tutarına yükseltilmesi ve hak sahiplerine de bu miktar üzerinden ödenmesini talep ediyoruz. Bu yıl ödenecek olan ikramiye tutarının bin lira olarak telafuz edilmesini asla kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR