Deniz ve kara askerleri, 19 Mayıs 1919 tarihinde Milli Mücadele'yi başlatmak üzere karaya çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının karaya çıkışını canlandırdı.

Tütün İskelesi'nde içinde Atatürk'ün yer aldığı temsili makam aracı da yer aldı. Askerlerin ellerinde karaya çıkarılan Türk bayrağı, izci kıyafetli öğrenciler arasında değişimin yapılmasından sonra Samsun Valiliği tören alanına götürüldü.

Vali İbrahim Şahin törende yaptığı konuşmada, "Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türk milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir' diyerek Samsun'a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur" dedi.

Törene ayrıca CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar ve Samsun'un kardeş Amerika'nın Arkansas Eyaleti North Little Rock şehri eski Belediye Başkanı Patrick Henry Hays ve çok sayıda vatandaş katıldı.