Samsun Valiliği tarafından 13 Kasım 1999'da orijinal Bandırma Vapuru'nun boyutlarına sadık kalınarak tekrar inşa edilmesi kararıyla, Doğu Park'ta başlayan inşa aşaması 15 Nisan 2001'de tamamlandı. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin alan çalışmasına başladığı 2001 yılından itibaren, müzenin çevresindeki 35.000 m2'lik bir alanda çeşitli eklemeler ve peyzaj düzenlemesi yapılarak Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi adı verildi.

ERDOĞAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

O dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2003 yılındaki 19 Mayıs 1919 kutlamaları çerçevesinde resmi açılışını törenle yapmıştı. Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada ise, "Çılgın Karadeniz'de bir kaptan vardı, bir de komutan, şimdi biz de aydınlık yarınlara kaptanıyla, komutanıyla el ele yürüyeceğiz. Tayfası olan milletle yürüyeceğiz" mesajını vermişti.

ATATÜRK'ÜN KİŞİSEL EŞYALARI VAR

35 bin metrekarelik Milli Mücadele Açık Hava Müzesi'nin içinde yer alan Bandırma Müze Gemisi'nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kişisel eşyasının da yer aldığı 189 eser sergileniyor. Müzede Atatürk'e ait 60 fotoğraf, 1870'li yıllarda yapılmış duvar saati, telefon, cetvel pergel, yangın tüpü, masa ve sandalyeler teşhir ediliyor. Atatürk'ün beylik tabancası, radyosu, kendi el yazısının yer aldığı metinler ve kıyafetlerin de müzede yer alan eserler arasında bulunuyor. Geminin kamara bölümünde Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı'ndaki yatak odasının bire bir kopyası da yer alıyor. Ayrıca müzenin kamara bölümünde Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri de büyük ilgi görüyor. Heykellerin bulunduğu odada yer alan tarihi saat Atatürk'ün Samsun'a çıktığı an olan saat 08.00'i gösterirken, masa üzerinde 1910 yılına ait Karadeniz bölgesini gösteren ceylan derisine işlenmiş harita bulunuyor.

GÜNDE 5 BİN ZİYARETÇİ

Bandırma Müze Gemisi'ne kentte gelen turistlerin ilk uğrak yeri olma özelliğini taşıyor. 100 yıl kutlamaları kapsamında günlük ziyaretçi sayısı 5 binlere yükseldi. Müze gemiyi diğer aylarda ise aylık yaklaşık 70 bin kişi ziyaret ediyor.

Bayram OK - ÖZEL HABER