59, 60 ve 61. AK Parti Hükümetlerinde tam 7 yıl başarılı bir Enerji Bakanlığı yaptı. İstişareyi ve çalışmayı çok seven, çok naif, çok da zarif bir insan. Kavga, gürültü, hırıltı ile hiç işi olmayan, sadece üstlendiği görevi başarmaktan öte bir şey düşünmeyen yapıya sahip Hilmi bey.

Ordu, siyaseten zor yerdir. Siyaset çok aktiftir ve genel siyasette de etkilidir. Dengelerin, ağır topların, kavgaların ve iç çekişmelerin olduğu bir yerde çok zor dönemde aday oldu Hilmi Güler. Bu kadar sıkıntılı bir dönemde çok ciddi bir oyla kazanmayı başardı. Zira Ordu halkı Hilmi beyi hem çok seviyor hem de ona güveniyordu.

Seçimi açık ara farkla ve güçlü bir oyla kazandı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı görenine başlar başlamaz, başkanlık ve özel kalem ekibine tahsis edilen kiralık 9 VIP aracından 7'sini geri iade ettirdi. Daire Başkanlarının kullandıkları araçlara yakıt sınırlaması getirdi. Belli bir yakıt sınırlamasını aşan daire başkanı parasını kendi cebinden ödeyecek. Bu sayede daire başkanları lüzumsuz araç kullanımını azalttı.

Belediye ve daire başkanlarının misafirlerine, eşe dosta ikram ettiği hediyelik iç fındıkların büyük yekün tuttuğunu öğrenince, fındık alımını durdurdu. Rakamlar gerçekten de akla ziyan türden.

Hizmetlerin daha çabuk ve hızlı olması, kırsal kesimin ihtiyaçlarının daha verimli çözülebilmesi için nüfus, ekonomik ve sosyal yönden güçlü olan Fatsa ve Ünye İlçelerini göz ardı etmedi. Büyükşehir Belediyesi'nin en etkin iki kurumu olan Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi (OSKİ) Genel Merkezi'ni Fatsa'ya, İtfaiye Daire Başkanlığını da Ünye'ye taşıdı.

Gündüzleri arazide olmayı seven başkan, randevuları da genelde akşam saatlerinden sonra veriyor ve görüşmeler gece yarılarına kadar sürüyor.

Tasarruf konusunda kısa sürede ciddi tedbirler alan Hilmi Güler'in projeleri de gerçekten dikkat çekici.

SIRA DIŞI PROJELER

Tam bir AR-GE adamı olan Hilmi beyin, istihdama yönelik önemli projeleri var. Ordu'nun köy-kent ilişkisinin sürekli devam arz ettiği, Karadeniz'in en güzel kıyılarına sahip olduğu ve doğasında yenilenebilir enerji imkanları barındırdığını görerek yeni projeler geliştirdi. Bununla ilgili Tarım A.Ş., Enerji A.Ş ve Turizm A.Ş. şirketlerini kurdu. Tarım şirketi vasıtasıyla halk pazarlarında köylerden gelen kadınların sattığı organik ürünlerin alımına karar verdiği gibi yine köylerde üretilen sütleri satın alarak sütlü ürünler üretilmesini sağlamak istiyor. Tavukçuluk ve yumurta üretimine destek vererek alım ve satım işleri gerçekleştirmek, balıkçılık alanına girilerek fleto üretimi yapılmasını sağlamak onun ilk hedefleri arasında bulunuyor.

Köylerde nüfus azaldığı için bahçelerdeki elma, armut, kiraz gibi meyveler toplanmaz ve kendiliğinden dökülür. Bu meyvelerin değerlendirilmesi için meyve suyu üretimi yapılması da Hilmi beyin projelerinin arasında yer alıyor. Böylelikle, bu meyvelerin ziyan olması önleneceği gibi, ayrıca kırsal kesimin insanına ekonomik destek sağlanmış olacak.

Turizm şirketi vasıtasıyla balıkçı barınakları yat limanı haline getirilerek, turizmin hizmetine kazandırılması, doğa ve denizin en iyi şekilde değerlendirilmesi, turizm hareketliliğinin 12 aya çıkarılması hedefleniyor.

Enerji şirketi vasıtası ile ırmaklardan elektrik üretimi gerçekleştirerek, her ilçenin elektriğini kendisinin üretmesi sağlanacak. Altınordu, Ünye ve Fatsa İlçelerinin arka kısmına 3 adet baraj yapılarak, hem içme suyu, hem de enerji elde edilmesi planlanıyor. Rüzgar enerjisine önem verilerek, Aybastı, Mesudiye, Akkuş gibi ilçelerin yüksek kesimlerinde HES'ler kurularak elektrik üretimi gerçekleştirilecek. Yani, her İlçe elektriğini kendisi üretecek. Bunun için yoğun bir çalışma ve görüşmeler gerçekleştiriyor Hilmi bey.

Anlaşılan o ki;

Hilmi bey, klasik belediyeciliğin dışına çıkarak, ekonomik, sosyal, istihdam alanlarına girecek, hem sıra dışı belediyecilik yapacak, hem de ezberleri bozacak.