Atatürk'ün, Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'a çıkışının 100. Yıldönümü, Kavak'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalara yoğun katılım olurken, 'Tarihe Yolculuk Yürüyüşü' ile Ata Yolunu izleyerek ilçeye gelen SAMVOS kulübü üyeleri de kutlamalara ayrı bir renk kattı. Kutlamalara; Kavak Kaymakamı Recep Koşal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, İlkadım Belediye Başkanı Necaatin Demirtaş, Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, KA-DEF Başkanı Bayram Erişgin, MHP İlçe Başkanı Cahit Kamber, belediye meclis üyeleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Şükrü Tandoğan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

ÇOK ÜRETMEMİZ GEREKİYOR

Milli Mücadele'de Kavak'ın önemli bir yeri olduğunu ama bunun yeterince bilinmediğini ifade eden Başkan Sarıcaoğlu, '19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Atatürk'ü, Anadolu topraklarında bağrına ilk basan Kavak ve Kavaklı olmuştur. Tüm ülkeyi alev alev saran milli direnişin ilk kıvılcımı bizim ilçemizden, Rum çetelere karşı mücadele eden Kavaklı Canbolatoğlu Çerkez Ekrem Bey'in Atatürk'e 200 adamı ile katılması ile çakılmış ve dalga dalga tüm yurda dağılmıştır' diye konuştu. Milli mücadelenin kolay kazanılmadığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, zor bir coğrafyada bulanan Türkiye'nin her zaman güçlü olması gerektiğini bunun içinde ülkece çok çalışıp, daha çok üretmemiz gerektiğini ifade etti.

BU TARİHİ YAŞATACAĞIZ

Atatürk'ün, Milli Mücadeleyi başlatmak için ayak bastığı bir ilçenin belediye başkanı olmanın onurunu yaşadığını ifaden eden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, 'Kurtuluş mücadelesinin Samsun'dan bizim şehrimizden başlamış olması bizler için bir ayrıcalıktır. Yapacağımız çalışmalarla Atatürk'ün kullandığı güzergah üzerindeki tarihi yolculuğu daha canlı hale getirecek. Çocuklarımıza bu tarihi yaşatacağız' dedi. KA-DEF Başkanı Bayram Erişgin ise, 'Milli Mücadelenin ilk kıvılcımı Kavak'tan çıktığı gibi, aziz milletimizin kazma, kürek, çapayla verdiği Milli Mücadele'yi anlatan kahramanlık destanının ilk sayfası da Kavak'ta yazılmıştır. Kavak'ı geçmeden Havza'ya Amasya'ya varılmaz. İşte bizler bunu anlatmak için buradayız' dedi. Kavak Kaymakamı Recep Koşal, 19 Mayıs 1919'un gençlere çok iyi anlatılması gerektiğin ifade etti.