Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, uzun zamandır yapılması planlanan şehir hastanelerini de vurdu. Yaşanan finansal sıkıntı nedeniyle, yapımına başlanmamış birçok şehir hastanesinde yatırım durdu. İddiaya göre, Samsun'da da yapılması planlanan şehir hastanesi projesi durduruldu. Şehir hastanesi projesinin yanlış olduğunu savunan Samsun'daki sağlık temsilcileri de, "Bu yanlıştan vazgeçilmeli" ifadelerini kullandı.

25 YIL KİRA ÖDENECEK

Yapılması planlanan şehir hastanelerinin ekonomiye büyük yük getireceğini söyleyen Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, "Hükümet tarafından, yapımına başlanmamış, ihalesi yapılmamış yatırımlar durduruldu. Samsun'daki şehir hastanesi de bu projelerden biri. Yapımına başlanmış şehir hastanelerinin inşaatının devam ettiğini biliyoruz. Şehir hastanesi fikri büyük yanlış, bu fırsatla yanlıştan dönülmeli. Şu anda yatırımın durma sebebi, ekonomik kriz. Bu projenin sağlık hizmetini daha iyi hale getirmeyeceğini görerek yatırımdan vazgeçilmeli. Ekonomide rahatlama yaşandığında, bu hastaneler yapılmaya devam edilirse yine yanlış yapılır. Sağlık alanındaki bugünkü anlayış geleceğe kötü bir miras bırakıyor. Samsun halkı henüz yatırıma başlanmadığı için mutlu olmalı. Samsun'da şehir hastanesine ihtiyaç yok. Şehir hastaneleri ekonomiye çok büyük bir yük getirecekti. Şehir hastaneleri, kamu özel ortaklığı ile yapılan işlerin sağlık alanındaki uygulaması. Bu şekilde yapılacak Samsun şehir hastanesi ve Türkiye'deki tüm şehir hastanelerinde, 25 yıl boyunca devlet özel şirketlere kira ödemek durumunda kalacak" ifadelerini kullandı.

ŞEHİRDEN UZAK

Şehir hastanelerinin kentle bağlantısının kopuk olduğunu da vurgulayan Murat Erkan, "Samsun'da insanlar yıllardır rahatlıkla ulaşabildikleri mesafedeki hastanelerde sağlık hizmeti aldı. Eğer Samsun'da şehir hastanesi yapılırsa, insanların yıllardır kullandığı merkezdeki hastaneler oraya taşınacak. Taşınan hastanelerin alanları ise şehir hastanesini yapacak şirketlere tahsis ediliyor. Şehir hastanesi konseptinin amacı şehirdeki sağlıkla ilgili yapıları bir yerde toplamak. Yapılan bilimsel araştırmalarda 200-600 yataklı hastanelerin ideal grupta olduğu belirlenmiş. Samsun'da düşünülen hastane 900-1000 yataklı. Böyle büyük hastaneler hasta, çalışan ve sağlık hizmeti açısından sorun oluşturur" sözlerini kaydetti.

SAMSUN'A ŞEHİR HASTANESİ GEREKSİZ

Samsun'da şehir hastanesinin gereksiz olduğunu ifade eden Türk Sağlık-Sen Samsun Şubesi Başkanı Erdoğan Çakmak ise, "Türkiye'de yaşanan ekonomik durgunluk finansman yatırımlarını da etkiledi. Samsun şehir hastanesi, Tekkeköy, Atakum ve Kavak'ta yapılması planlanan devlet hastaneleri de ikinci bir emre kadar durduruldu. İlçe hastaneleri şehrimiz için çok gerekli. O hastaneler faaliyete geçtiği zaman Samsun'da zaten şehir hastanesi ihtiyacı kalmayacak. Samsun bir sağlık şehri. Modernize önemli hastaneler yapıldı. Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi her türlü branşı barındıran bir hastanemiz var. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi gibi bölgenin en büyük hastanelerinden birine sahibiz. Böyle hastanelerin olduğu bir kentte, şehir hastanesi gereksiz. Yatırımın durması doğru oldu" dedi.

YETERLİ SAĞLIK PERSONELİ YOK

Samsun'da yapılacak ilçe devlet hastanelerinin tamamlanmasıyla yeterli sağlık yapısı oluşacağını vurgulayan Çakmak, "Sağlık, önemli bir alan. Özel hastane açmak isteyenlere engel olunmuyor. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi branşlaşmaya çok uygun, alanı da buna müsait. İlçe hastaneleri de tamamlandığında son derece yeterli sağlık yapısı oluşacak. Var olan hastanelerde bile yeterli sağlık personeli yok. Yapılması planlanan şehir hastanelerinde hedeflenen otel konforu, vale hizmeti gibi şeyler olmasa da olur. Eğer hasta, beklediği sağlık hizmetini alamıyor, aradığı doktoru bulamıyorsa bunların hiçbir önemi yok. Bölgeye önemli hizmet veren şehrimizdeki hastaneler daha organize hale getirilip büyütülmeli" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR / özel haber