Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Kurulu 2019 yılının 2.birleşimin 1. Oturumu Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda 9 gündem maddesi görüşüldü ve ilgili maddeler komisyonlara havale edildi.

BAŞKANVEKİLİ NİHAT SOĞUK

Mecliste ilk gündem maddesi olarak iki yıl görev yapmak üzere gizli oy yöntemiyle, 1. Başkanvekili olarak AK Partili Nihat Soğuk, 2. Başkanvekili olarak MHP'li İsmail Sevindik seçildi. Katip üyeliklerine Yasemin Tasalı ve Hasan Meral seçildi. Genel Kurulda ayrıca, Teknik İşler, Çevre ve Sağlık, Plan ve Bütçe, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor, Ulaşım, Hukuk, Su Hizmetleri ile Kanal Hizmetleri Komisyonları kuruldu ve üyelerin seçimi gerçekleşti.

KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 36

Gündemin 4 maddesinde ise Büyükşehir Belediyesi Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında 2018 yılı SASKİ faaliyet raporu görüşüldü. Söz alan SASKİ Genel Müdürü Fatih Yıldız, '31 Aralık 2018 tarihi itibariyle bin 329 çalışanımız mevcuttur. Güncel abone sayımız ise 493 bin kişidir. Son yıllarda yüzde 5 oranında artış gözüküyor. Bu oran nüfus artış hızımızın 4 katıdır. 4 merkez ilçemizde kayıp kaçak oranımız geçen yıl itibariyle yüzde 1 oranında azalmıştır ve yüzde 36 civarına inmiştir. Bu yıl yapacağımız çalışmalarla daha iyi sonuçla almayı hedefliyoruz. 22 adet içme suyu arıtma tesisimiz var. Bu artıma tesislerinde günde 317 metreküp suyu arıtıp şehrimize veriyoruz. Bu arıtma tesislerinde yaklaşık 5 milyon liralık enerji giderimiz var. En önemli su kaynağımız Çakmak Barajı. Bu barajımızın yüzde 86'sı doludur. Bu da yakın gelecekte su sıkıntısı olmayacağı anlamına geliyor. Atık su arıtma tesislerimizin sayısı da 22'dir. Bu tesislerimiz için yaklaşık 6 milyon lira enerji giderimiz var. 2,3 milyon lirayı teşvik olarak geri alıyoruz. 2018 yılında bütçe yüzde 99 oranında gerçekleşmiştir. 2019 yılı için bütçe miktarı 435 milyon liradır. Büyük kısmı yatırıma harcanacaktır. Yeni dönemin hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi. 2018 yılı SASKİ faaliyet raporu görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

BİRİM FİYATINA 79 KURUŞ ZAM

Toplantıda ayrıca, meskenlerde suyun metreküp fiyatına yüzde 25 oranında zam yapılması teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi. Meskenlerde suyun metreküp fiyatı 3,18'den 3,97'ye çıkmış olacak. Madde onaylanırsa suyun metreküp fiyatına 79 kuruş zam gelmiş olacak. Komisyonda, şehit aileleri, gaziler ve engellilerin faturalarında yüzde 50 indirim uygulanması da karara bağlanacak. 2018 yılında aylık 1 lira olarak belirlenen 'Sayaç Bakım Bedeli' ise 2 lira 50 kuruşa yükseltilerek, komisyona havale edildi.

140 MİLYONLUK KREDİ

Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı içerisinde yürütülmekte olan; su ve atık su şebeke inşaatları, arıtma tesisleri yapımı, bakım onarım revizyonu işlemleri ve tüm altyapı yatırım işlemleri projeleri için ihtiyaç oldukça, ihtiyaç olduğu kadar olmak üzere İller Bankası, diğer bankalar ve kredi veren finans kuruluşlarından 140 milyon liralık kredi kullanılması ve bu borçlanmayı ise SASKİ Genel Müdürü yetkili kılınması da ilgili komisyona havale edildi. Komisyonlar ilgili maddeleri yarın karara bağlayarak, meclise havale edecek.

Erdinç YILDIZ