SASKİ'nin komisyon toplantısı Samsun Büyükşehir Belediyesi binasında gerçekleşti. Su ve atık su tarifelerinin belirlenmesi ile ilgili teklif maddesinin görüşülmesi yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmeler sonucunda SASKİ Genel Kurulu'nda komisyona havale edilen suyun metreküp fiyatına yüzde 25 oranında zam yapılması ve 'sayaç bakım bedeli' fiyatının en az ise 2 lira 50 kuruşa yükselmesi ve aylık tüfe oranında ek zam' teklifi komisyon üyeleri tarafından oy çokluğu ile kabul edildi.

İNDİRİM ZARARA SOKTU

Komisyon öncesi konu üzerine açıklamada bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 'Bu düzenleme, geçmişte alınmış olan bir indirim kararının SASKİ bütçesine getirdiği çok negatif bir yükün düzenlenmesi şeklindedir. Şu andaki mevcut fatura düzenlemesine göre zam diye ifade edilecek ilave bir fiyat farkı söz konusudur ama bu karar alınmak durumundadır. SASKİ şu anda görevlerini icra edebilmesi için bu, alınması gereken bir karardır. Bu ayarlamadan sonra bile Samsun'daki su fiyatları Türkiye'deki birçok şehrin fiyatlarının gerisindedir. Bu düzenleme daha önce yapılan bir indirimin düzenlemesidir. O, doğru ve reel bir düzenleme değildi. SASKİ'ye aylık 4,5 milyon TL, yıllık da 50 milyon TL gibi bir yük getiren karar alınmıştı. O kararın düzeltmesini yapıyoruz' dedi.

FİYAT ARTIŞI DEĞİL OLMASI GEREKEN

Komisyonda söz alan SASKİ Genel Müdürü Fatih Yıldız ise, '2019 yılı bütçemizdeki tarif edilen giderlere göre bütçemizi tekrar belirlediğimizde karşımıza çıkan duruma göre yeni bir tarife oluşturma ihtiyacı duyduk. Bu tarife bir fiyat artışı değil, daha çok olması gereken, güncel bütçe durumuna göre fiyatın gerçekleştirilmesidir. Bütçemizin denk hale gelmesi ve hizmetlerimizin sürdürülebilir halde devam edebilmesi için bu düzenlemenin yapılması gerekir. Mevcut hukuki şartlara uygun olarak düzenleme yapılmıştır' dedi.

BORÇ 778 MİLYON LİRA

SASKİ'nin 2018 yılı bilanço ve kesin hesabı görüşmesinde, SASKİ'nin 31 Aralık 2018 itibariyle 678 milyon 919 bin 489 lira 50 kuruş borcu bulunduğu açıklandı. CHP'li Atilla Tekcan ise uzun vadede toplam borcun 778 milyon lira olduğunu belirtti. Daha sonra ise madde oy birliği ile kabul edilerek genel kurula havale edildi. Daha sonra ise SASKİ'nin esas yönetmeliği ile ilgili teklifi oy birliği ile kabul edildi.

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL

SASKİ'nin su ve atık su tarifelerinin belirlenmesi ile ilgili teklifi sırasında tartışmalar meydana geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu meskenlerde suyun metreküp fiyatı 3,18'den 3,97'ye çıkmasının fazla belirtilmiş bir oran olduğunu belirterek, bu oranın 3,60 olması için teklif verdi. İYİ Parti grubu ise, kullanıma göre su artışı olması gerektiğini ve 10 metreküp sonrası için artış olması gerektiğini teklif etti. Saadet Partisi ise, yüzde 10 oranında bir artış olması için teklifte bulundu. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin verdiği teklifler oy çokluğu ile reddedildi. AK Parti grubu ise, komisyona gelen maddenin olduğu gibi oylanması için teklifte bulundu. Daha sonra ise madde, komisyona geldiği gibi 'içme suyuna yüzde 25, sayaç okuma bedeline de yüzde 150 zam ve aylık tüfe oranında ek zam' olarak oy çokluğu ile kabul edilerek meclise havale edildi.

TÜFE ORANINA GÖRE AYLIK ZAM

Su ve atık su tarifelerinin belirlenmesi ile ilgili teklifte ayrıca, TÜİK tarafından her ay açıklanacak olan TÜFE oranında artırılması ve 1 Haziran 2019 tarihi ile uygulamaya geçirilmesi de kabul edilerek genel kurula gönderildi. Komisyonda son olarak SASKİ'nin İller Bankası, diğer bankalar ve kredi veren finans kuruluşlarından 140 milyon liralık kredi kullanılması ve bu borçlanmayı ise SASKİ Genel Müdürü yetkili kılınması oy birliği ile kabul edilerek genel kurula havale edildi. Genel kurul yarın, Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Büyükşehir Belediyesi Meclis Binasında görüşülecek.

Erdinç YILDIZ