Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Kurulu 2019 yılının 3'üncü Birleşiminin 1'inci oturumuna ait toplantı Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda 4 gündem maddesinden 3'ü oy birliği, su ve atık su tarife değişikliği ise CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin red oyuna rağmen oy çokluğu ile kabul edildi. Böylelikle suyun metreküp fiyatına yüzde 25, sayaç okuma bedeline yüzde 150 ve aylık TÜFE oranında ek zam maddesi onaylandı.

KALİTE ARTACAK

Su ve atık su tarife değişikliği maddesi gündeme gelmeden önce üzerinde çok çalışıldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 'Suya yüzde 15 indirim yapıldı, indirim yapılmadan önce bile bu fiyatlar, Türkiye'deki diğer belediyelerle kıyaslandığında en düşüklerden biri. Bu halde yüzde 15 indirime gidildi. Bu düzenleme yapıldıktan sonraki hedefimiz; Samsun halkına Türkiye'nin en ucuz ve en kaliteli suyunu kullandırmak. Tüm kararlarımız buna yönelik. Sayaç bakım bedelinde ise uzun yıllar düzenleme yapılmamış. Saat bakım ücreti diğer illerde bir metreküp üzerinden alınıyor. 2,50 TL'ye çıkınca da Türkiye'deki en düşük saat bakım ücreti olacak. Kayıp kaçak noktasında mesafe kat ettikçe, yeni yatırımları hizmete aldıkça halkımıza yansıtacağız. SASKİ'yi verimli hale getirmek durumundayız. Kendi içindeki dönüşümü sağlayacağız' dedi.

CHP, İYİ PARTİ VE SAADET KARŞI ÇIKTI

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partili meclis üyeleri, su ve atık su fiyat değişikliği maddesine komisyonda olduğu gibi mecliste de karşı çıktı. CHP Meclis Üyesi Atila Tekcan, aylık yapılacak olan TÜFE oranının ortadan kaldırılmasını ve meskenlerde kullanılan su fiyatının 3,60 olarak değiştirilmesini istedi. İYİ Parti Meclis Üyesi Alper Aydemir, teklifin geri çekilmesini ve üzerinde çalışılarak tekrar görüşülmesini teklif etti. Saadet Partisi Meclis Üyesi Hüseyin Kaya ise yüzde 10 oranında bir fiyat artışına gidilmesini talep etti. İlgili madde CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin red oyuna rağmen oy çokluğu ile kabul edildi. Genel Kurulda ayrıca, SASKİ'nin 140 milyon liralık kredi çekmesi de oy birliği ile kabul edildi.

YENİ FİYATLAR

Su ve atık su tarifenin onaylanması ile fiyatlar şu şekilde oluştu. Mesken, geçici mesken, turizm, umumi tuvalet, amatör spor kulüpleri tesisleri, bahçe ve tarlalarda kullanılan suyun birim fiyatının 1. grup için 3,18'den 3,97'ye, 2. grup için 2,47'den 3,09'a, 3. grup için ise 1,96'dan 2,45'e, kamu, resmi hastaneler, resmi okullar ve resmi yurtlarda ise 1. grupta 4,78 olan suyun birim fiyatının 5,97'ye, 3,70 olan 2. grup birim fiyatının 4,62'ye ve 2,95 olan birim fiyatının 3,69'a, özel okullar ve özel yurtlarda ise 5,70 olan birim su fiyatının 7,12, iş yeri, geçici iş yeri, özel hastaneler ve inşaatlarda ise 1. grupta 5,97 olan suyun birim fiyatının 7,46'ya, 2. grupta 5,41 olan birim fiyatının 6,76'ya ve 3. grupta 4,27 olan birim fiyatının 5,33'e, Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Gıda OSB ve OSB (AAT bulunmayan) 1. ve 3. grupta 1,84 olan suyun birim fiyatının 2,30'a, 10,07 olan limanlardaki suyun birim fiyatı ise 12,58 çıkartılması, serbest bölgede ise birim fiyatın 7, 11'den 8,88'e çıkmış oldu. Ayrıca sayaç okuma bedeli de 1 liradan 2,50'ye çıkmış oldu.

Erdinç YILDIZ