Samsun Eğitim Araştırma Hastanesinde nisan ayında Girişimsel Radyoloji Ünitesi kuruldu. Kesisiz ve ameliyatsız uygulamalar yapan, yüksek ve ileri teknolojinin kullanıldığı girişimsel radyoloji yöntemiyle hastalar çoğunlukla anestezi uygulanmadan yapılan tedavi sayesinde gün içinde taburcu edilebiliyor.

KOMPLİKASYONLAR AZALIYOR

Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Radyoloji Uzmanı ve Girişimsel Radyoloji Sorumlusu Dr. Mirsad Yalçınkaya, girişimsel radyoloji işlemleriyle bacak ve iç organ damar tıkanıklıkları, diyabetik ayak yaraları, diyaliz fistül tıkanıkları, Buerger hastalığı gibi tıkayıcı damar hastalıkları, anevrizma, mide bağırsak kanamaları, hemoptizi (öksürükle kan tükürme), miyom gibi kanamalı hastalıklarının yanında özellikle karaciğer tümörlerinde ablasyon (tümör dokusunu yakma) ve Kemoembolizasyon (tümörü besleyen damarın kemoteropotik ajanlarla tıkanması) gibi son teknoloji onkolojik tedavi yöntemlerinin klinikte uygulandığını söyledi. Girişimsel radyolojik işlemlerin vasküler (damarsal) ve nonvasküler (damar dışı) işlemler olarak iki ana gruba ayrıldığını belirten Yalçınkaya, "Hastanemizde vasküler işlemleri anjiyo ünitesinde, damar dışı işlemleri ise ultrason, tomografi gibi son model tıbbi cihazlarla yapıyoruz. Girişimsel radyoloji vakalarının temel özelliği; milimetrik bir cilt yarasından girilerek işlemleri yapılması ve ciltte iz bırakmamasıdır. Çoğu hastamızda anestezi gerekmiyor, aynı gün taburcu olabiliyor. Girişimsel radyolojide tüm işlemler görüntüleme cihazları ile yapıldığı için komplikasyonlar azalırken işlemin etkinliği de artıyor" ifadelerini kullandı.

KANSERLE MÜCADELEDE ETKİLİ YÖNTEM

Dr. Yalçınkaya, yöntemin özellikle karaciğer, pankreas ve böbrek kanserlerinin tedavisinde etkili olduğunu vurgulayarak, "Onkoloji hastalarının tanı ve takibinde önemli rol oynayan radyoloji kliniğimiz artık tümör tedavisinde de etkin rol almaktadır. Ablasyon dediğimiz yöntemde özellikle karaciğer tümörlerinde ciltten girerek tümör hücrelerini yakarak veya soğuk ajanlarla öldürüyoruz. Bu tedavi yöntemi ameliyatla yapılan işlemlere denk sonuçlar vermektedir. Pankreas ve böbrek tümörlerinde de seçili hastalarda bu işlemleri artan sıklıkla yapıyoruz. Kemoembolizasyon ve radyo embolizasyon dediğimiz bir başka yöntemde de özellikle karaciğerdeki lezyonlarda tümörü besleyen ana damarı bulup o damarın içerisine kemoterapötik ajan veya radyoaktif partiküller enjekte ediyoruz. Böylece hem kemoterapötik ilacın etkinliği artıyor, hem de tümörü besleyen ana damarı tıkamış olduğumuzdan tedavi etkinliğini arttırmış oluyoruz. Bu işlemlerin mevcut kemoterapiyi etkilememesinin yanında önemli bir artısı da ablasyon ve kemoembolizasyon dediğimiz bu işlemlerin beraber kullanılabilmesi veya tekrarlayan işlemlere izin vermesidir" sözlerini kaydetti.

ÖZEL ÜRETİLEN MALZEMELER

Eskiden beyin ameliyatlarıyla tedavi edilen beyin damar hastalıklarının artık kapalı yöntemle damar içerisinden özel üretilen malzemelerle girişimsel radyoloji biriminde yapıldığını ifade eden Yalçınkaya, "Bunların dışında ultrasonografi veya tomografi eşliğinde yumuşak doku (tiroid, lenf nodu, karın içi kitle), karaciğer, böbrek biyopsileri; safra yolları tıkanıklığında safra yolu drenajı veya stentleme işlemi, üriner sistem darlıklarında üriner sistem drenajı ve stentlenmesi, abse drenajı; kalıcı veya geçici venöz kateter yerleştirilmesi, port kateter takılması, parasentez(batın içi sıvı boşaltılması), torasentez(akciğer zarları arasındaki sıvı boşaltımı) işlemlerini günlük pratiğimizde sürekli yapıyoruz" diye konuştu.

SAYILI MERKEZDE YAPILIYOR

Hastanede kısa sürede birçok hastaya girişimsel radyoloji ile tedavi uygulandığını söyleyen Yalçınkaya, "Girişimsel radyoloji Türkiye'de sayılı merkezde yapılıyor. Hastanemizde bulunan son teknoloji ile donatılmış Girişimsel Radyoloji kliniği bulunmamaktadır. Kliniğimize çevre illerden birçok hasta geldi ve gelmeye devam edecektir. Girişimsel radyoloji polikliniğimiz hafta içi her gün hizmet vermekte olup hastalarımızı beklemekteyiz. Bizlere ve hastalara bu imkanı veren Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Uzm. Dr. Eda Türe'ye ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hastanemiz ve şehrimiz için hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR / özel haber