Nurten Öğretmen ışık oldu. Başarısıyla sınırları aştı. Baba Bana Masal Anlat projesiyle anaokullarına uğramayan babalar, çocuklarına okulda masal anlattı. 'Oyuncak Kumbara'sı sayesinde binlerce çocuk belki de ilk kez bir oyuncağa sahip oldu. Hem çocukların hem velilerin hayatlarına dokunan Nurten Akkuş Eğitimin Nobel'i olarak gösterilen Küresel Öğretmen Ödülü'nde dünyanın en iyi 10 öğretmeninden biri olarak gösterildi. Bunu başaran ilk ve tek Türk öğretmen olmanın gururunu hepimize yaşattı.

Samsun Ayvacık Anaokulu Müdürü Nurten Akkuş yine Türkiye'de bir ilki başarıyor. Bu kez 'Yeni Bir Ben' dedi. Kadınlar için kolları sıvadı. Gezici atölyelerle kırsal kesimde yaşayan kadınların birçok branşta eğitim almasını sağlıyor. Ne mutlu ki kitaplarda okuyup, filmlerde seyrettiğimiz o öğretmenler hala var ve onlar, insanların hayatlarını değiştirmeye devam ediyor.

173 ülke ve 30 binden fazla öğretmen arasından dünyanın en iyi 10 öğretmeni arasına girdiniz ve Eğitim Nobelline aday gösterilen dünyadaki ilk ve tek Türk Öğretmen oldunuz. Nasıl yaşandı bu süreç?

Nurten AKKUŞ: 2017 yılında başvurular alınmaya başlamıştı. 8 Ekim 2017 başvurularla ilgili son tarihti. Bu süreçte 2017 yılının birincisi olan öğretmeni gördüm. Kanadalı öğretmen Maggie MacDonnell 'un videosunu izledim ve çalışmalarını kendi çalışmalarıma çok benzettim. O, bana büyük bir ilham oldu. Yola böyle çıktım diyebilirim. Son anda evraklarımı topladım ve başvurumu yaptım. 2017 yılının Kasım ayında dönüş yaptılar ve en iyi ilk 50 öğretmen arasında olduğumu öğrendim. Sonrasında mülakat yapıldı ve en iyi 10 öğretmen arasında olduğumu söylediler. Benim için büyük bir sürpriz oldu, çok güzel geri dönüşler aldım. 14 Şubat günü de Bill Gates tarafından adım duyuruldu. Bu video çok büyük ilgi gördü. O süreçten sonra benim adım 'Nurten Öğretmen' değil 'Türkiye' oldu.

18 Mart günü Dubai'de ödül töreni oldu orada neler yaşadınız?

Nurten AKKUŞ: İlk kez bir Türk öğretmen bu ödüle aday gösteriliyordu. Oraya giderken Türk Bayraklı tişörtümü giydim. Finalistlerle vakit geçirdim, onların başarı hikayelerini dinledim. Her birinin ayrı ayrı hayatlara dokunduğunu gördüm. 'En iyi 10 öğretmen' arasında olmak büyük bir gururdu. Yankıları halen de sürüyor.

Kırsal bölgede öğretmenlik yapıyorsunuz. Bu nasıl bir duygu?

Nurten AKKUŞ: Ben öğretmenliğe başladığım günden bu yana hep kırsal bölgede görev yaptım. Kırsalda insanlarla bir arada olmak, onların hayatlarında ilkleri gerçekleştirmek müthiş bir duygu. O insanları hakikaten çok seviyorum. İlk günkü heyecanı hala yaşıyorum. Görev yaptığım her okulda önce fırçayı, süpürgeyi elime aldım. İnsanların sahiplenişini görmek çok güzel. İnandığınız sürece bu yolda yalnız olmadığınızı da görüyorsunuz. Bir, iki kişi derken bir ilçeyle birlikte yaşamaya başlıyorsunuz.

Baba Bana Masal Anlat ve Oyuncak Kumbarası projeleriyle adınızı dünyaya duyurdunuz. Ne yapıldı bu projelerle, şuan ne durumdalar?

Nurten AKKUŞ: Ayvacık'ta ilk kez bir anaokulu kuruldu ve erkek rol modellerimizin biraz daha geri planda kaldığını gördüm. Örneğin toplantılara sadece anneler geliyordu. Bu benim için önemli bir ayrıntıydı sadece kadınlara değil erkek rol modellere de ihtiyacım vardı. Öğretmen arkadaşlarımızla neler yapabiliriz diye düşündük. Babaların ve erkek aile büyüklerinin okulda masal anlatmalarını sağlayacak bu proje aklıma geldi. Listeyi çıkartıp velilerimizi aramaya başladık. Başlangıçta kabul etmediler. Ümitlerimi yitirmeye başlamıştım ki velilerimizden biri kabul etti. Ona masal anlatma ile ilgili teknikleri anlattık. Bu süreç bizi çok heyecanlandırdı. Çok güzel bir paylaşım ortamı oldu. Etkinliğin sonunda çocuğun babasına sarılıp 'bu benim babam' demesi bizi çok etkiledi ve doğru yoldayız dedik. Sonrasında da devamı geldi. Sabancı Vakfı'nın dikkatini çekti giderek yaygınlaştı ve şuan dünya çapında uygulanan bir proje haline geldi. Oyuncak Kumbaram projesinin çıkış noktasıysa kırsalda öğretmenlik yapan bir arkadaşımla sohbetimiz oldu. O öğretmenimizin materyal eksiği vardı. Netice olarak bu projeyi başlattık ve hiç tanımadığımız insanlardan dahi ulaşanlar oldu. Projenin ikinci yılında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ile birlikte hareket ettik. AVM'lere bu kumbaraları yerleştirdik. Sadece oyuncak değil başka ihtiyaçlarda bu kumbaralarda toplandı ve birçok çocuğa ulaştı.

Bu projelerden sonra gelen başarınız dikkat çekti ve ödül töreni sonrasında eğitim fakültelerinde geleceğin öğretmenleriyle buluşmaya başladınız, hikayenizi önemli platformlarda paylaştınız. Nasıl dönüşler aldınız bu süreçte, insanlara ilham olmak nasıl bir duygu?

Nurten AKKUŞ: Ben öğretmenliğe hayata dokunmak olarak bakıyorum. Birçok üniversitemizden davetler geldi, gelmeye de devam ediyor. Mümkün olduğunca onları kırmamaya çalışıyorum. Fakültelere gittiğimde onların gözlerinde o gururu görüyorum. Yaşımızın yakın olası da onları çok etkiliyor. Onlara kırsal bölgede çalışmanın aslında çok büyük bir avantaj olduğunu anlatıyorum. Gençlere ilham olmak çok güzel bir duygu. Onlarla beraber olmaya devam edeceğim.

Yeni Bir Ben projesinin çıkış noktası nedir, bu proje kapsamında neler yapıyorsunuz?

Nurten AKKUŞ: Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzle birlikte yaptığımız 'Yeni Bir Ben' ile kırsal kesimdeki kadınlarımızın sosyal yaşamlarını iyileştirmeyi ve üretime katkıda bulunmalarını hedefliyoruz. El sanatları atölyesi, ebru sanatı atölyesi, sağlıklı beslenme ve aşçılık atölyesi, cilt ve kişisel bakım atölyesi, müzik atölyesi, zeka oyunları atölyesi, kadın ve çocuk sağlığına yönelik atölyeler açtık. Kırsal bölgedeki kadınlarımızın kendi el emeği ile yaptığı ürünleri sergilemeleri, onlardan ekonomik kazanç sağlamaları, sanatsal ve sosyal anlamda gelişmelerini hedefliyoruz. Burada açtığımız atölyeleri bazı köylerimizde de açacağız. Farklı branşlarda kadınlarımıza eğitimler veriyoruz. Sosyal faaliyet olarak kadınlarımızı sinema ve tiyatroyla tanıştıracağız. Benim için sadece çocuğun gelişimi önemli değil çevresinin de gelişimi önemli. Bunun için önce babalardan başlamıştım. Çocuğun çevresindeki tüm bireylerin değişimi için çalışmalar başlattım. Şimdi bu projelerden biri de kadınlarımıza yönelik 'Yeni Bir Ben' projesi. Çünkü kadınlarımızın iyi bir anne olabilmesi ve kendilerini geliştirebilmesi için bu projelerin önemli olduğunu düşünüyorum. Yaptığımız çalışma gezici atölye ve bu Türkiye'de bir ilk. Şuan proje kapsamında atölye malzemelerimizle köy köy geziyoruz. Kadınlarla bir araya geliyor, eğlenceli vakit geçiriyoruz. Zamanla daha çok kadına ulaşacağımıza inanıyorum.

Dünyanın en iyi 10 öğretmeninden biri oldunuz, sonrasında hedefleriniz neler?

Nurten AKKUŞ: Projelerimizi uluslararası boyutlara taşımayı hedefliyoruz. 2018'de finalist seçildiğim günden bu yana diğer ülkelerdeki finalist arkadaşlarımla bağlantı halindeyiz. İki, dünya birincisini ülkemizde konferanslara davet ettik. Bu da bir ilk oldu daha önce Türkiye'ye gelen finalist olmamıştı. Bir anlamda vakfın Türkiye ayağını oluşturmaya başladık. Yine Amerika'dan bir finalistimiz okulumuzu ziyarete geldi. Bizim için de çok güzel bir gün oldu. Ben bu çalışmaları sürdürmek istiyorum. Merkezimde hep çocuk olacak. Ama küresel anlamda da gelişimi takip etmek zorundayız. Kırsaldan küresele yolculuğumuz sürecek.

Çok teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN