Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan Çatalçam sahillinde vatandaşlar denizin kirliliğinden şikayetçi. Denize kanalizasyon karıştığını iddia eden mahalle sakinleri, yetkililerden yardım istiyor. Konuyu yerinde inceleyen Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ ve Samsun Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Osman Nuri Pilgir, konu hakkında açıklamalarda bulunarak, 'Denizin renginde ciddi anlamda kararma var. Önemli şekilde bu kısımda bakteri üremiş. Burada yaşayan insanların sağlığı da tehlike içerisindedir. İnsanların yoğun olarak ilgi gösterdiği alanda biran önce önlemler alınmalıdır. Yoksa kat kat artacaktır' dediler.

COĞRAFİ YAPI DEĞİŞTİ

Çatalçam sahilinde oluşan birikintilerin etrafa kötü koku yaydığını ifade eden mahalle sakinlerinden Rasim Doğan, 'İki sene önce sahil çalışması yapılırken, buradaki kanalizasyon patladı. Üzerinde kum vardı görünmüyordu, zamanla basıncı yedikçe üzeri açıldı. Dereköy mevkiine yapılan balıkçı barınağından sonra buranın coğrafi yapısı değişti. Çatalçam sahilinde denize girilmiyor. Beslediğim köpek, denizde suyun içinden giderdi şimdi bu tarafa bile geçmiyor. Lütfen burası ile ilgilenilsin. Sorunumuzun kısa sürede çözülmesini bekliyoruz. Yazın vatandaşlar, Çatalçam'a piknik ve denize girmek için geliyor. Vatandaşlar rögarın kapağını kaldırmış ve üzerine tuvalet koymuş, kendi ihtiyaçlarını kendi gidermeye çalışmışlar. Etrafını da yazın örtü ile çeviriyorlar. Etrafta tuvalet ihtiyacını giderecek tuvalet yok, su yok. Vatandaşlar, yazlıkların kapısını çalarak ihtiyacını gidermek için yardım istiyorlar' diye konuştu.

MÜDAHALE ETMİYORLAR

Olayın üç senedir tekrarlandığını ifade eden mahalle sakini Bahattin Taşbilek, 'Geçen sene ekipler geldi ve vidanjör ile çekti. Bu sene ise yosun olduğunu belirtiyorlar ve müdahale etmiyorlar. Bazen maskeler ile bu kısımda geziyoruz. Denize geçen sene iki defa girdim. Çünkü insanların sağlığına zarar veriyor. Yerel ilgililere müracaat ettim. CİMER'e de yazdım. İnşallah çözüme kavuşur' dedi.

BÜYÜK İHANET EDİLMİŞTİR

Çatalçam sahilinde yaşayan insanlardan yoğun şikayetler aldıklarını ve yerinde incelemede bulundukları belirten SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, 'Görüntü karşısında şok olduk. Özellikle bölgeye yapılan T bandından dolayı yeterince akıntı oluşmuyor. Durgunlaşan su içerisinde yosun birikmesi meydana geliyor. Kent 20 yıldır aynı anlayışla yönetiliyor. Samsun'un doğal varlıklarına fütursuzca müdahale ettiler. Batı yönünde yapılan Dereköy Balıkçı Barınağının yanlış planlandığını defalarca belirtik. Balıkçı barınağından Kurupelit'e kadar bütün yönetmeliğe aykırı olarak yol yapım çalışması yapıldı. Polis okulunun kanalizasyonunu derin deşarja veren kısımda kayıp kaçak var. Açığa verilen kanalizasyon akıntı ile T bandında göllenmeye sebep oluyor. Doğal mirasa, kalıcı olarak büyük bir ihanet edilmiştir. SASKi'nin birinci görevi sağlıklı içme suyu sağlamak kadar atık suları sağlıklı bir şekilde bertaraf etmektir. Bu iş genel kurul salonlarında zam yapma ile olmuyor. SASKİ görevini yapacak. Deniz turizmi çok büyük darbe almış durumdadır' şeklinde konuştu.

ÖNLEM OLMAZSA ARTACAK

Samsun Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Osman Nuri Pilgir ise, 'Yeşil alglerin üremeleri fazla olduğu zaman kimyasal oksijen diplerinde bulunmuyor ve dipteki canlıların ölmesine sebep veriyor. Ama bu kısımda oluşan kanalizasyon kaçağı var. Denizin renginde ciddi anlamda kararma var. Önemli şekilde bu kısımda bakteri üremiş. Burada yaşayan insanların sağlığı da tehlike içerisindedir. İnsanların yoğun olarak ilgi gösterdiği alanda bir an önce önlemler alınmalıdır. Yoksa kat kat artacaktır' dedi.

Erdinç YILDIZ