Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı ile TÜBİTAK tarafından geliştirilen Bilgisayarlı Kovan Mermi Çekirdeği İnceleme Sistemi (BALİSTİKA) dünyada üzerine yok. Samsun Bölge Kriminal Polis Laboratuvarında hizmet veren BALİSTİKA biriminde, Karadeniz bölgesindeki tüm faili meçhul olayların aydınlatılması için uzmanlar görev yapıyor.

DÜNYANIN EN İYİ BALİSTİK SİSTEMİ

Dünyadaki en iyi balistik inceleme sistemlerinden biri olan BALİSTİKA sayesinde, silahların kovan ve çekirdek üzerinde bıraktıkları izler 3 boyutlu incelenerek olay, kişi ve silah ilişkileri gibi bilgiler tek bir veri tabanında toplanabiliyor. Samsun denetlemelerinde BALİSTİKA'yı inceleyen Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanı Cengiz Batı, "BALİSTİKA 2010 Balistik Görüntü Analiz ve Tanıma Sistemi, daha önce yerli olarak geliştirilen ve dünyada ilk kez kovan ve mermi çekirdeklerinin 3 boyutlu verisini kullanarak karşılaştırma gelişmiş bir versiyondur. TUBİTAK ile 2005'de Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları ile görüşmeler ve ortak çalışmalarla sistemin yetenekleri arttırıldı. TÜBİTAK mühendisleri ve bizim uzmanlarımız BALİSTİKA'yı dünyanın en iyi balistik sistemlerinden biri haline getirdi" dedi.

SİSTEM 2012'DE HAYATA GEÇİRİLDİ

Büyük eksikliğini duyulan sistemde kovanları taranmasıyla ilgili büyük bir yükü alan bilgisayar formatlı tarama sisteminin 2012 yılında hayata geçirildiğini söyleyen Batı, "Bizlere çok güzel bir başarıyı görmek nasip oldu. Özellikle Karadeniz bölgesinde işlenmiş olan bütün faili meçhul olaylarla ilgili kovan ve mermi çekirdekleri Samsun Kriminal Laboratuvarı'mıza ulaştırıldığında, ilk olarak kovanların, sınıflandırılmasıyla birlikte dijital versiyonu sistem hafızasına aktarılmaktadır. Karşılaştırma yapılarak yakınlaştırılan kovanların istatistiki değerleri bire bir karşılaştırma yapıldıktan sonra uzmanlarımız tarafından mikroskopla bakıldıktan sonra sonuca varılmaktadır" diye konuştu.

BALİSTİKA'NIN RAKİBİ YOK

Sistem dünyanın birçok ülkesinde emsallerine rakip olarak görülmekte olduğunu da söyleyen Cengiz Batı, 'Sistem bizim uzmanlığımız, tecrübemiz, kalite ve standart yönünden dünyadaki benzerlerinin çok üzerindedir. Eğer olay yerinde kovan dışında deforme çekirdeklerde varsa, kovanlarını o silahtan atıldığını tespit ettikten sonra, yanındaki çekirdeği de o silahtan aldığımız mukayeselerle bire bir bakıp aynı namludan çıktığını tespit ederek sonucu varmaktayız. Bu işler günlerce incelenerek defalarca teyit edilerek emin olduktan sonra raporlanmaktadır. BALİSTİKA birimimiz Kriminal Laboratuvarı'mızın en üst düzey bilimsel çalışma gösteren yerimizdir. Dünyadaki benzerleri ile yarışmaktadır. Bu sistem Türkiye genelinde 10 bölgemizde kurulmuş durumdadır. Türkiye'nin faili meçhul olaylarını çözmek bizlere azim ve şevk vermektedir" şeklinde konuştu.

KAMU VİCDANI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Samsun Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürü Nizam Kabar ise, BALİSTİKA biriminin Karadeniz bölgesinde önemli faili meçhul olayların aydınlatılmasında büyük rol oynadığını belirtti. Kabar, laboratuvardaki uzmanların bağlı Samsun, Amasya, Tokat, Çorum, Trabzon, Ordu, Giresun, Sinop ve Rize olmak üzere toplam 9 ildeki faili meçhulleri aydınlatarak, kamu vicdanını rahatlatmak için titiz bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Bayram OK/ Özel haber