Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki günlerde Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'ni açıkladı. Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'ni değerlendiren AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu reform çalışması, Türk adalet sistemini geleceğe taşıyacak tarihi nitelikte çalışmadır. AK Parti iktidarı her zaman demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukuk, adalet kavramları üzerinde büyük mücadeleler vermiştir. Son düzenlemeyle özellikle hukuk sistemimizin yeniden reformla çok daha güçlü bir yapıya kavuşturulması noktasında önemli bir adım atılmıştır" ifadelerini kullandı.

TUTUKLULUK SÜRELERİ KISALACAK

Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'nin Türkiye'deki hukuk standartlarını yükseltmek gibi bir amaca hizmet ettiğine dikkat çeken Yılmaz, "Bu reform çalışması, aynı zamanda Avrupa Birliği sürecine katkı vermesi de planlanıyor. 2023 yılına kadar aşama aşama yargı sistemimiz yenilenecek. Tutukluluk süreleri kısalacak, düşünce ve ifade özgürlüğüne daha geniş bir perspektif katacak. Çağımızın realitesi olan internet ve sosyal medya kullanımı esnasında yaşanan ve kişi hak ve hürriyetleri açısından yanlışlıklara sebep olan durumlar da kontrol altına alacak. Bilişim dünyasının gereği olarak yeni teknolojilerin de kullanımıyla yargı reformuna yeni boyutlar kazandırılacak" diye konuştu.

KATILIMCI KİMLİKLE HAZIRLANDI

Yapılacak reformlarla ilgili 5 yıllık planın ortaya koyulduğunu söyleyen Yılmaz, "İlki 2009'da, ikincisini 2015'te kamuoyuna duyurulan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin üçüncüsü yeni açıklandı. 9 amaç, 63 hedef, 256 faaliyet başlığından oluşuyor.Bu belge gücünü reformcu kimliğinden ve katılımcı bir süreçle hazırlanmasından almaktadır. 82 milyonun reform iradesidir. Adaletin her şeyin temeli olduğu çok iyi benimsenerek hazırlanmıştır.Yargı Reformu Strateji Belgesi, Türkiye'de hukuk alanında önemli bir gelişmedir. Bu Türk adalet sistemini geleceğe taşıyacak tarihi nitelikte bir adımdır. Hükümetimiz döneminde yargı camiasında tarihi niteliklerde iyileştirmeler gerçekleşti. Son reform paketiyle yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirmesi, hak arama yollarını genişletilmesi, hukuk istikrarını korunması ve adalette yaşanan gecikmelerin önüne geçilmesi hedeflendi. Ana gaye yargının bütün tarafları için güven veren ve erişebilir adalet sistemini tesis etmektir" ifadelerini kullandı.

TÜM HASSASİYETLER GÖZETİLDİ

Yargıya güvenin en üst düzeye çıkarılmasının tam bir adalet sisteminin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirten Yılmaz, "Türkiye, geçmişte adalet sisteminden kaynaklanan hatalar, gecikmeler ve tarafgirliklerin bedelini çok ağır ödemiş bir ülkedir. Türkiye'nin bir daha benzer hataları tekrarlama lüksü yoktur. Yargıya güveni perçinleyecek olan yegane faktör, doğru ve adil kararlardır. Yargı sistemimiz evrensel hukuk kuralları içinde, bağımsız bir şekilde Türk milletinin yargısı olmalı, sadece Türk milleti adına karar vermelidir. Her zaman geniş bir kitle tarafından ifade edilir, geciken adalet, adalet değildir. Yargı sistemi sarsılmaz olmalı ve güven noktasında hiç bir endişeye kapılınılmamalıdır. Yargı sisteminde terazi dengesi çok önemli. Ne tek bir vatandaşın hakkı yenmeli, ne de tek bir vatandaşımızın hakkının, hukukunun yenilmesine göz yumulmalıdır. İşte yargı reformu tüm hassasiyetler gözetilerek hazırlandı. 82 milyonun her bir ferdi için adaleti tesis etme tek amaçtır.
Ülkemiz her çalışmayla büyük hedeflere koşmaktadır. Nerede bir eksiklik varsa giderilmesi noktasında hareket edilmektedir. 2023 hedefleri, 2053 ve 2071 vizyonu doğrultusunda yapılan çalışmalarla geleceğimiz daha aydınlık, istikbalimiz daha parlak olacaktır. Türkiye'nin yolu hiç olmadığı kadar açıktır" sözlerini kaydetti.

Şükrü Berk ASKAR