Türk-İş Samsun İl Temsilcisi Şaban Çılgın, gündemdeki kıdem tazminatı fonu konusu ve zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) getirilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çılgın, işçilerin zorunlu BES'e karşı olduğunu belirterek, "Aldığı maaşla geçinemeyen işçilere zorla tasarruf yaptırılmak isteniyor. Aç insanın tasarrufu olamaz" ifadelerini kullandı.

KIDEM YOK SAYILMAMALI

Çılgın, kıdem tazminatlarının fona bağlanacak olmasından işçilerin son derece rahatsız olduğunu ifade ederek, "Bu konuda işçilerimiz tedirgin ve sıkıntılı. İşçilerin bu konudaki talepleri çok net. Kıdem tazminatı yönetmeliği mevcut haliyle devam etmelidir. Şu anda emek veren işçilerimiz hangi haklara sahipse, ileride çalışacak işçiler de en az bu haklara sahip olmalıdır. İşçilerin kıdem tazminatı yok sayılmamalıdır, bu bizim aleyhimize bir durum olur" sözlerini kaydetti.

VATANDAŞLAR GEÇİNEMİYOR

İşçilerin aldıkları maaşla geçinmekte güçlük çektiğini vurgulayan Çılgın, "Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) karşıyız. İşçiler, vatandaşlar aldığı maaşla geçinemiyor. Zaten aldığı maaşla geçinemeyen işçilere zorla tasarruf yaptırılmak isteniyor. Alım gücünün bu kadar azaldığı ve enflasyonun tavan yaptığı bu dönemde, asgari ücret karşılığı çalışan insanlardan para kesip BES'e aktarılması amaçlanıyor. Bu nasıl olacak? İnsanlar zaten borç yükü içerisinde, evini geçindirmekte zorluk yaşıyor. Bu durumda insanlara nasıl tasarruf yaptıracaksınız? İşsizlik fonuna yapılanları da görüyoruz. Sermaye sahiplerinin kredi borçlarını ödemek üzere bu fon, kamu bankalarına aktarılıyor. Yarın BES'te de aynı durum yaşanacak. Aç insanın tasarrufu olamaz. Biz işçiler fona karşıyız" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR/ özel haber