Okulların kapanmasına kısa bir süre kala, çocuklarının temel dini bilgileri sağlıklı bir şekilde almasını hedefleyen aileler, yaz Kur'an kurslarının ne zaman açılacağını merak etmeye başladı. Bu yıl Samsun'da 3 bin 865 Kur'an kursunun açılmasını planladıklarını belirten Samsun Müftüsü Veysel Çakı, kursların 10 Haziran-09 Ağustos tarihleri arasında iki dönem halinde yapılacağını söyledi.

AHLAKİ PRENSİPLER ÖĞRETİLİYOR

Çakı, kursların ağırlıklı olarak camilerde ve Kur'an öğretimine uygun olan diğer mekanlarda açıldığını vurgulayarak, "Yaz Kur'an kursları ile çocuk ve gençler, İslam'ın temel inanç esasları, ibadetler ve toplumsal hayatın içinde din ile iç içe geçmiş ahlaki prensipler hakkında bilgi sahibi oluyor ve dini sorumluluklarını yerine getirebilmek için dua ve sureleri ezberliyor. Bu kurslara katılanlar Kur'an-ı Kerim'i yüzünden okumayı öğreniyor ve onu meali ile birlikte okuma alışkanlığı kazanıyor. Çocuklar, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yoluyla eğlenerek öğreniyor ve sosyalleşiyor" ifadelerini kullandı.

SPORTİF FAALİYETLER YAPILACAK

Dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yapıldığını söyleyen Çakı, "Mültecilerin bulunduğu illerde mülteci çocukların Kur'an kursu hizmetlerinden faydalanması ve örgün öğretime devam eden engelli öğrencilerin yaz döneminde yaz Kur'an kurslarında eğitim almalarını planlandı. Yatılı yaz Kur'an kurslarına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Sığınmacıların yaşadığı illerde Arapça bilen öğreticilerin görevlendirilmesi sağlanacak. Hazırlanan programa göre, günde 6 saat ve haftada 5 gün eğitim yapılması planlanmıştır. Bununla birlikte bir sınıfta günde 3 saat bir öğretici, 3 saat ise başka öğretici olmak üzere iki farklı öğreticinin ek ders karşılığı görev yapmasına imkan sağlanmıştır. Kurslara ilgi ve isteğin artırılması, arkadaşlık ve takım ruhu duygularının kazandırılması ve sporun sevdirilmesi amacıyla başkanlığımızca badminton federasyonu ile protokol imzalanmıştır" diye konuştu.

5-14 YAŞ ARASI KATILABİLİYOR

Çakı, 2018 yılında Samsun'da 63 bin 213 çocuğun kurslara katıldığını ifade ederek, "Kur'an kurslarının hedef kitlesini daha çok 10-14 yaş grubu oluşturuyor. Bunun yanında katılımın yüksek olduğu bir diğer yaş grubu 5-9 yaş arası. Samsun müftülüğümüzde görev yapan imam hatip, müezzin kayyım, kuran kursu öğreticisi ve geçici öğretici olmak üzere toplamda 3 bin 865 görevlimiz bulunuyor. Bu görevlilerimizin her biri yaz kursu açma yeterliliğine sahiptir. Kur'an kurslarında görev yapan öğreticilerin moral ve motivasyonunu artırmak, eğitim-öğretim faaliyetlerini yerinde görmek, eğitimlerin aksayan yönlerini tespit etmek ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak amacıyla yaz Kur'an kursları rehberlik ve denetim faaliyetlerimiz devam ediyor" sözlerini kaydetti.

Şükrü Berk ASKAR/özel haber