Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki günlerde yaptığı açıklamada, Ceza İnfaz Yasası ile ilgili çalışmaların Meclis gündemine geleceğini vurguladı. Uzun süredir beklenen af yasası, 23 Haziran'da yapılacak İstanbul seçimlerinin ardından Meclis'te görüşülecek. Edinilen bilgilere göre, çalışma af niteliğinde olmayacak. Şartlı salıverilme ve denetimli serbestliğin yeniden düzenlenmesi ile özel infaz uygulamalarının getirilmesini içeren bir kanun teklifi olacak.

TERÖR SUÇLARINI KAPSAMAYACAK

Mevcut kanuna göre terör suçluları cezalarının dörtte üçünü, adli suçlular ise üçte ikisini çekiyor. Yeni af çalışması terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak. Ancak infaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın yüzde 66'sının yatılmasında değişikliğe gidilerek bu oran yüzde 50'ye çekilecek ve ve cezaevinde kalma süresi kısalacak. 23 Haziran seçimleri sonrasında meclis gündemine gelecek 1. yargı reformu paketi içinde yer alması beklenen çalışma yasalaşırsa, 20 bin ile 40 bin arasında bir mahkumun tahliye olabileceği öngörülürken, yasanın kapsamına göre sayı daha da artabilecek.

ŞARTLI CEZA İNDİRİMİ

Şartlı ceza indirimi olarak adlandırılan teklif hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerde, hükmolunan cezaların toplamından bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılmasını öngörüyor. Hükümlü ve tutuklunun indirim yapıldıktan sonra infazı gereken cezası kalmazsa salıverilecek. Sanık veya şüphelinin tutukluluk durumu, istinaf ve temyiz kanun yolunda, ilk derece mahkemesi ile istinaf ceza dairesince hükmolunan cezaların toplam süresi; kovuşturma evresinde, iddianamede ya da görevsizlik kararında sanığın işlediği iddia olunun suç ve suçlara ilişkin sevk maddelerindeki cezanın alt sınırı; soruşturma evresinde şüphelinin üzerine atılı suç veya suçların kanun maddelerinde gösterilen cezanın alt sınırı göz önüne alınarak tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresi üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılmak suretiyle değerlendirileceği belirtiliyor.

BAZI CEZALAR PARAYA ÇEVRİLECEK

Aralarında ekonomik suçlar ile ilgili maddelerin de bulunduğu bazı suçlar için verilen hapis cezalarının ise para cezasına çevrilmesi planlanıyor. Önemli bir düzenleme de cezaevindeki çocuklu kadın tutuklu hükümlülerle ilgili. Adalet Bakanlığı'nın çalışmasında çocuklu kadın mahkumların cezalarının ev hapsine dönüşmesini sağlayacak bazı düzenlemelere de yer veriliyor. Hükümlülerin açık cezaevine alınma sürelerinin kısaltılarak cezaevlerindeki yoğunluğun azaltılmasına yönelik düzenleme de çalışma kapsamında ele alınıyor. Hazırlanan çalışma geçtiğimiz günlerde açıklanan yargı reformuyla da uyum içinde olacak. Tutuksuz yargılama esas alınacağı için, cezaevlerinde tutuklu sayısı da azaltılacak.

BU SUÇLAR KAPSAM DIŞI

Atatürk'e, Cumhurbaşkanı'na, Meclis'e hakaret, Anayasa'yı ihlal, terör, casusluk, silahlı isyan, cinayet, tecavüz ve cinsel saldırı suçları af yasası kapsamına alınmayacak. Yasa teklifinde şartlı tahliye için gereken 2 yıllık infaz süresi 3 yıla çıkarılıyor. Ceza infaz süreleri düşürülecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Adli suçlarda yüzde 66 olan bu sürenin yüzde 50'ye çekilmesi gündemde. Bu durumda 10 yıl hapis cezası alan bir kişi 6 yıl 6 ay cezaevinde kalırken bu süre 5 yıla inecek. Terör suçlarına ilişkin ise indirim yapılması öngörülmüyor.
Kadına şiddet, kadın cinayetleri, çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar ve cinayetler için ayrı bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu kapsamda kadın cinayetleri için en az 40 yıl, çocuk suçlarında da 50 yıl cezaevinde kalması üzerinde duruluyor.