Türkiye genelinde şu an itibariyle 313 kapalı ceza infaz kurumu, 75 müstakil açık ceza infaz kurumu, 5 çocuk eğitim evi, 9 kadın kapalı, 8 kadın açık, 7 çocuk kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 396 ceza infaz kurumu bulunuyor. Bu kurumların kapasitesi ise 220 bin 8 kişilik. 2006 yılından bugüne kadar ise 214 ceza infaz kurumu, uluslararası normlara uymadığı, fiziki şartları, kapasiteleri itibariyle eğitim ve iyileştirmenin kısıtlı yapıldığı ya da hiç yapılamadığı küçük ilçe ceza infaz kurumları kapatıldı.

SAMSUN'DA 4 CEZA İNFAZ KURUMU VAR

Ülke genelinde 64 T Tipi Ceza İnfaz Kurumu var. Samsun'da da, İlkadım ve Bafra ilçeleri olmak üzere 2 adet T Tipi Ceza İnfaz Kurumu bulunuyor. Bu kapalı ve açık infaz kurumlarında yaklaşık 4 bin hükümlü ve tutuklu bulunuyor. Yine Türkiye genelinde 23 tane M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu var, bu kurumlardan bir tanesi de Vezirköprü ilçesinde yer alıyor ve burada yaklaşık 700 hükümlü ve tutuklu barındırılıyor. Türkiye'de 4 adet bulunan A Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarından biri olan Çarşamba infaz kurumunda ise yaklaşık 30 hükümlü ve tutuklu bulunuyor.

9 BİN HÜKÜMLÜ VE TUTUKLU

Samsun'un Çarşamba ilçesinde bulunan 1950-1970'li yıllarda inşa edilmiş olan A Tipi İnfaz Kurumu kapatıldı. Yerine Salıpazarı-Çarşamba Karayolu üzerinde bulunan Demiraslan ve Alibeyli mahalleleri sınırları içerisinde yer alan alana ve Kavak ilçesine olmak üzere 2 adet S Tipi Ceza İnfaz Kurumu yapılıyor, 2 kurumun inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Her biri yaklaşık 2 bin kişilik olacak olan ceza infaz kurumlarında, bin 500 kişi görev yapacak. Yeni yapılacak kurumlarla birlikte Samsun'daki ceza infaz kurumlarında, 9 bin hükümlü ve tutuklu bulunacak. S Tipi Ceza İnfaz Kurumları, Adalet Bakanlığı tarafından yeni ceza infaz kurumlarının arasında yerini alacak. Türkiye genelinde 53 adet yapılacak olan S Tipi Ceza İnfaz Kurumlarından 2'si, Çarşamba ve Kavak ilçelerine yapılıyor.

SARICAOĞLU: İLÇEMİZ BÜYÜYECEK

Kavak ilçesine yapılan ve yapımı yüzde 85 oranında tamamlanan S Tipi Ceza İnfaz Kurumunun, ilçeye de katkı sağlayacağını ifade eden Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, "İlçemizde yapımı devam eden cezaevi çok büyük ve gelişmiş bir cezaevi. Cezaevinin tamamlanmasıyla birlikte ilçemiz büyüyecek ve hareketliliği tetikleyecek. S Tipi Ceza İnfaz Kurumunun, ilçemize yapılması için büyük mücadele verdik. Böyle bir projeyi ilçemize kazandırmaktan dolayı son derece mutluyuz. Şu ana kadar projenin yüzde 85'i tamamlandı. Bu yılsonuna kadar tüm inşaatın tamamlanacağına inanıyoruz" dedi.

AKGÜL: MÜCADELEMİZ SONUÇSUZ KALMADI

S Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun yapımının devam ettiğini söyleyen Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül ise, "Çarşamba ilçemizde bulunan ceza infaz kurumu, ilçemiz sınırlarına yapılacak olan S Tipi Ceza İnfaz Kurumu ile birlikte kapatılacak. Yeni yapılan ceza infaz kurumunda kadın, erkek, açık ve kapalı ceza infaz kurumları bulunacak. Burada yaklaşık 2 bin hükümlü ve tutuklu bulunacak. Böyle bir projenin ilçemizde yapılması için önemli çalışmalar yaptık ve mücadelemiz sonuçsuz kalmadı" diye konuştu.

TÜRKYE'DE EN FAZLA K1 TİPİ CEZAEVİ VAR

Öte yandan Türkiye'de en fazla K1 tipi kapalı cezaevi bulunuyor. Toplam kapasitesi 4 bin 315 olan 100 ilçedeki K1 cezaevinin her birinde, 60 suçlu kalıyor. 4 koğuşu, 2 hücresi, kütüphane ve konferans salonu ile kadın ve çocuklar için ayrı bölümlerin yer aldığı cezaevinde, her koğuşun banyo, mutfak ve 4 havalandırma bahçesi var. En fazla mahkum kapasitesi ise E tipinde. 45 E tipi cezaevinde 24 bin 765 hükümlü kalıyor.

Bayram OK - ÖZEL HABER