Samsun İl Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı olarak, 2010 yılı itibari ile yaşlılık ve hastalık nedeniyle yatağa bağımlı olan hastalara evlerde hizmet vermeye başlayan 'Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi' il genelinde, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığına bağlı sağlık kuruluşlarında, 12'si hastanelerde ve 3'ü ağız ve diş sağlığı merkezlerinde olmak üzere toplam 15 birim ile hizmet veriyor. Merkez, 2018 yılında, 30 bin 683, bu yılın ilk 4 ayında ise 13 bin 922 hastanın evine giderek çeşitli tedaviler uyguladı. Yine il genelinde, 6 bin 72 hasta ise evde sağlık hizmeti alıyor.

99 SAĞLIK PERSONELİ GÖREV YAPIYOR

İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç, Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Doçent Doktor Erdinç Yavuz, ve ekipleri ile birlikte tedavileri devam eden hastaları ziyaret etti. Hasta ve yakınlarını dinleyen Oruç, ekiplerin başarılı, özverili çalışmalarıyla ilgili olumlu yorumlar aldı. İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, "Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığımıza bağlı sağlık kuruluşlarında, 12'si hastanelerde ve 3'ü ağız ve diş sağlığı merkezlerinde olmak üzere toplam 15 birim ile Evde Sağlık Hizmetleri vermekteyiz. Bu merkemizde, 8 uzman hekim, 11 pratisyen hekim, 4 diş hekimi, 52 sağlık personeli ve 24 diğer olmak üzere toplam 99 personel ile hasta, bakım verici ve aile bireylerini bütüncül olarak ele alan, ihtiyaçlarını bilimsel gelişmeler ışığında belirleyen, bireye özgü bakıma odaklı, sorunlara alternatif çözüm yolları bulan ve yaşam kalitesini yükselten kaliteli, güvenilir bir sağlık hizmeti sunmaktayız" dedi.

15 DAKİKADA GERİ DÖNÜŞ YAPILIYOR

Hizmetin yönetimi, birimler arasındaki iletişim ve koordinasyonunu Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde teşekkül ettirilen 'Koordinasyon Merkezi' tarafından mesai saatleri içerisinde sağlandığını da söyleyen Muhammet Ali Oruç, "Evde sağlık hizmet başvurusu, hasta, hasta yakını, diğer kişi veya kurumlar tarafından 444 38 33 numaralı ulusal çağrı hattı aranarak yapılır. Ulusal çağrı merkezi tarafından alınan başvurular başvurunun ait olduğu ilin koordinasyon merkezine online olarak iletilir. Koordinasyon merkezi tarafından 15 dakika içerisinde hasta aranarak başvurusu değerlendirilir. Koordinasyon merkezi, yaptığı ön değerlendirme neticesinde talepleri uygun görülen hasta için, ikamet ettiği yerin yakınlığını, sağlık hizmeti ihtiyacının düzeyini ve hasta yoğunluğunu dikkate alarak, uygun gördüğü birimi görevlendirir" diye konuştu.

GEÇTİĞMİZ YIL 30 BİN HASTAYA ULAŞILDI

Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi'nin il merkezinde şu an itibari ile 2 bin 946, ilçelerde ise 3 bin 126 olmak üzere toplam 6 bin 72 hastaya sürekli hizmet verildiğini de söyleyen Oruç, "2018 yılında 30 bin 683 hasta ziyareti yapılırken, bunların 9 bin 575'i muayene, 205 enjeksiyon, 4 bin 845'ine idrar sondası, 548 nazogastrik sonda, 9 bin 489 yara pansumanı, 3 bin 688 kan alma işlemi yapılmıştır. Evde sağlık Hizmetleri nakil hizmetleri kapsamında merkez ilçelerimizde bin 404 diğer ilçelerimizde bin 120 olmak üzere toplam 2 bin 524 hastanın nakli gerçekleştirildi. Bu yılın ilk 4 ayında ise 13 bin 922 hasta ziyareti, 5 bin 627 hasta muayenesi, 31 enjeksiyon, bin 715 idrar sondası, 142 nazogastrik sonda, 4 bin 12 yara pansumanı, bin 714 kan alma işlemi yapılmıştır. Merkezde 448, ilçelerde ise 848 olmak üzere toplam bin 296 hasta nakli gerçekleştirilmiştir" şeklinde konuştu.

HASTA YAKINLARINDAN TEŞEKKÜR

Samsun'da anneanesinin yaklaşık 1 yıldır tedavi gördüğünü belirten Cansu Çebi, "Anneanneme Evde Sağlık Hizmetleri ekibi tarafından hizmet veriliyor. Biz ve bizler gibi hastası olanlar için son derece iyi oldu. Bu hizmet sayesinde hastalarımızın tüm sağlık sorunlarımız ile yakından ilgileniliyor. Bundan dolayı herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Bayram OK ( ÖZEL HABER )