Samsun Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, sektörün ciddi sıkıntılarla boğuştuğunu ifade etti. Konut kredisi faizlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Oral, satışların durma noktasına geldiğini belirtti. Başkan Oral ayrıca emlakçıların ve ev sahiplerinin, mültecilerle ilgili de ciddi sorunlar yaşadığını da söyledi.

KİRACINDAN KİRALIK EVLER

Başkan Mevlüt Oral, kirada oturan mültecilerin ev sahibinden habersiz şekilde evi bir başka mülteciye kiraladığını ifade ederek, "Bir emlakçı bir mülteciye evi kiralıyor, mülteciler de kirayı her ay banka hesabı üzerinden ev sahibine ödüyor. Mültecilerin ve özellikle Iraklıların, Samsun'daki evinde ikamet etmediğinde, yine başka bir mülteciye evi kiraladığını biliyoruz. Bu durumdan ne emlakçının ne mal sahibinin haberi var. Buradaki yanlış da emlakçıya kesiliyor. Emlakçıların bu konuda hiçbir sorumluluğu ve yetkisi yok. Mültecilerin yaptığı bu işgüzarlığa emlakçıların yapabileceği hiçbir şey yok" ifadelerini kullandı.

SATIŞLAR YÜZDE 60 AZALDI

Samsun'da ve Türkiye'de konut piyasasında büyük bir hareketsizliğin olduğunu vurgulayan Oral, "Türkiye'de konut piyasasında çok büyük bir hareketsizlik var. Konut kredisi faizleri çok yüksek. İnsanlar bu nedenle konuta yatırım yapmak yerine, parasını bankada faize koymayı tercih ediyor. Ancak bu durumda vatandaş parasını kaybetmiş oluyor. Yatırım gayrimenkule, toprağa yapılır. Faizler düşmedikçe emlakçının, müteahhittin ve vatandaşların işi zor. Konut satışlarında yüzde 60 oranında azalma var. Samsun'da yaz aylarının gelmesiyle gayrimenkul sektörü daha da kötü duruma geldi" sözlerini kaydetti.

KORSANLA SAVAŞ DEVAM EDİYOR

Meslekteki yeni yönetmelik ile Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin zorunlu hale geldiğini belirten Oral, "Bu belge konusunda önemli mesafe kat ettik ama bazı meslektaşlarımız konu hakkında duyarsız. Seviye 4 ve seviye 5 olarak bir ayrım yapıldı. Buna göre, işyeri açmak isteyenin en az lise mezunu olması gerekiyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi alınmadan çalışıldığında 4 bin lira para cezası verilecek" dedi. Oral, korsan emlakçılara karşı başlattıkları mücadelenin devam ettiğini söyleyerek, "Korsan emlakçılarla ilgili çalışmalarımız yıllardan beri devam ediyor. Ancak elimizde yetki olmadığı için cezai müeyyideleri uygulayacak durumda değiliz. Ayakçı diye tabir ettiğimiz emlakçılar Vergi Dairesi tarafından takip ediliyor" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR