Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ve Çek Ticaret Odası ortaklığı ile hazırlanan AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi Projesinin açılış toplantısı düzenlendi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 'Türkiye – AB İş Dünyası Diyaloğu Hibe Programı kapsamında Türkiye'den 100'ü aşkın başvuru arasında kabul edilen AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi ile de istihdam ve ihracat hedeflerine yönelik çalışmalar gerçekleştireceğiz. Proje ile yereldeki girişimcilerimizin, Avrupa'ya açılmasına imkan vereceğiz. Neticede Samsun kazanacak, Türkiye kazanacak, Avrupa kazanacak, birlikte çalışıp birlikte kazanmış olacağız. Milli Mücadelenin 100. yıl dönümünde uygulamaya başladığımız bu projenin, 2023 yılı hedeflerimize katkı vermesini temenni ediyorum' diye konuştu.

GURUR DUYUYORUZ

Samsun'da olmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası Temsilcisi Mr. Jiri Hansl, 'Biz ulusal bir odayız. Çok güçlü bir network ağımız var. Biz kendi bölgemizdeki üyelerimizi yerel düzeyde desteklemekteyiz. Çek Cumhuriyetinde ticaret odasına kayıt olmak gibi bir zorunluluk yok. Ülkemizde ufak, orta ölçekte veya büyük ölçekteki işletmeler var. Çek Cumhuriyeti, ulusal gelirin yüzde 70'ini ihracattan sağlanmaktadır. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile böyle bir projeyi uygulamaktan dolayı gurur duyuyoruz. Türkler çok iyi iş insanlarıdır' dedi.

AB STANDARTLARI ÜZERİNDE

Son olarak konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak ise, 'Dünya ve Avrupa Birliği ülkelerle entegre olmuş firmaların daha uzun ömürlü olduklarını görüyoruz. O anlamda ürettiğimiz malları dünya ve Avrupa Birliği için de üretmek durumundayız. Ben inanıyorum ki Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası bu süreci başlatacak. Türkiye son yıllarda yakalamış olduğu kalkınma hamlesi ile özellikle savunma sanayi başta olmak üzere her alanda Avrupa Birliği standartları üzerinde de üretimler yapmaktadır. O yönüyle de iddialı olduğumuzu söylüyoruz. Ticaretin bir kuralı var. Kazan kazan sisteminde siz de kazanacaksınız, biz de kazanacağız. Projenin amacına ulaşmasını ve başarılı olmasını diliyorum' dedi. Konuşmaların ardından proje hakkında sunum yapıldı.

Erdinç YILDIZ