Samsun İl Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) yerleşkesinde, AYDES destekli bölgesel tatbikat düzenlendi. Tatbikat; senaryo gereği, Ladik ilçesi Köpecik Mahallesi yakınlarında Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 6 büyüklüğünde meydana gelen deprem ile başladı. Ekipler, hemen deprem bölgesine sevk edildi. Yaşanabilecek yıkımlara ve depremin etkisiyle meydana gelebilecek diğer olaylar da AYDES üzerinden diğer birimlere yönlendirildi.

BAŞARILI GEÇTİ

Enkaz altında kalan vatandaşlar arama kurtarma köpekleri ve ses dedektörleri ile yerleri tespit edilerek çıkartıldı. Daha sonra çukura düşen vatandaş, AFAD ekipleri tarafından çıkartılarak, tedavisinin yapılması için UMKE ekiplerine teslim edildi. Kimyasal gaz sızıntısı ihbarını da değerlendiren ekipler, özel giysileri ile binaya girerek kimyasalı tespit etti.

TRABZON'A SAMSUN'DAN EKİP

Daha sonra Vali Osman Kaymak, AFAD Yönetim Merkezi'ne giderek birim müdürleri ile değerlendirme yaptı. Burada konuşan Kaymak, Trabzon'da meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına sabır dileyerek, "Samsun olarak her zaman Trabzon'un yanındayız. Yaralarını sarmaları için destek oluyoruz. Samsun olarak kayıp olan vatandaşlarımızın bulunması için 7 kişilik ekibimiz ile 1 arama kurtarma köpeğimizi olay mahalline gönderdik. Trabzon'a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz' dedi. Tatbikatın oldukça yararlı ve başarılı geçtiğini söyleyen Kaymak, "Bölge itibari ile ilimiz Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunmaktadır. Bunun için her zaman her an depreme hazırlıklı olmalıyız. Ekiplerimiz de tatbikatlar yaparak sürekli olarak kendilerini hazır durumda bulundurmaktadırlar. Bugün gerçekleştirdiğimiz tatbikatımız da oldukça başarılı ve verimli geçti" diye konuştu.

VALİ KAYMAK'A BİLGİ VERDİ

Tatbikatı, Samsun Valisi Osman Kaymak, Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Emniyet Müdürü Vedat Yavuz ve Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Levent Uçarlı ile birlikte takip etti. Levent Uçarlı, Vali Kaymak'a tatbikat hakkında bilgi verdi.

Bayram OK