Samsun Ziraat Odaları Olağanüstü İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, geçen hafta Terme'de meydana gelen sel felaketi nedeniyle Terme Ziraat Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleşti. Ziraat odası başkanlarından oluşan heyet, toplantı öncesinde ilçede hasar gören arazileri yerinde inceledi. Fındık bahçeleri, soya ve çeltik alanlarında büyük kayıplar veren Terme'deki arazi sahipleriyle görüşen heyet, selin faturasının ağır olduğuna dikkat çekti.

TERMELİLER TEPKİLİ

Selden sonra ilçeye gelen siyasilere tepki gösteren Termeli vatandaşlar, DSİ'nin ve SASKİ'nin araçlarının ilçeye yeni geldiğini söyledi. Büyükşehir ve ilçe belediyenin, SASKİ'nin, AFAD'ın, DSİ'nin selden sonra telefonlara çıkmaması, araziye geldikten sonra da, "Geçmiş olsun, yapacak bir şey yok. Devletimiz yaraları saracak" ifadelerine de tepkili olan Termeliler, ziraat odası başkanlarına arazilerindeki tahribatı gösterdi. Heyet, hasarlarla ilgili tek tek not alırken, kamuoyuna da gerekli bilgilendirmenin detaylı bir şekilde açıklanacağını, TZOB ve hükümete de rapor halinde gönderileceğini ifade ettiler.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANDIK

Samsun Ziraat Odaları Olağanüstü İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Mevsim yağmurlarından dolayı Terme'de tarım ekili arazilerde büyük hasar meydana geldi. Bu nedenle İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nı olağanüstü afet bölgesinde yapalım istedik. Hasar tespit çalışmaları yaptık. Afetin arkasında bıraktığı yıkımı görmek, çiftçimizle konuşmak istedik. Sahada gezdiğimiz kadarıyla ve aldığımız ihbarlara göre ciddi sıkıntılar var. Çarşamba ve Terme'de denizdeki dalga kanalların ağzını tıkıyor. Bu sebepten dolayı da yağan yağmur suyunu tahliye yapamıyor. Tahliye olmadığı zaman da böyle afete maruz kaldı bölgemiz' dedi.

ÇİFTÇİNİN SESİ ZİRAAT ODALARIDIR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Bölge Temsilcisi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Aslan Soydan, "Bölgemizde son günlerde ciddi doğa olayları ile karşılaşıyoruz. Bazı bölgelerimizde sel felaketi, bazı bölgelerimizde dolu yağışı meydana geliyor. Çarşamba ve Terme ilçemizde de yağışlardan dolayı tarım arazilerinde ciddi su baskınları var. Bu olay tarımı olumsuz etkiliyor. Üreticilerimiz de, tarım ürünlerinin zarar görmesinden dolayı mağduriyet yaşıyorlar. Biz ziraat odaları olarak çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Çiftçilerimizin de tek temsilcisi ve sesini duyurabileceği kurum ziraat odasıdır. Burada ciddi anlamda drenaj çalışmalarının yapılması lazım. Büzlerin, kanalların muhakkak açılması gerekiyor. Çünkü her yağmurda burası böyle olur' ifadelerini kullandı.

HERKES SEL ÇIKINCA MEYDANDA

Bir hafta içerisinde 4 kez su taşkınlığıyla karşılaştıklarını ifade eden Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün de, "Ben bu konuyu daha önce Belediye Başkanı Ali Kılıç'a, DSİ'ye ve SASKİ'ye sel olmadan önce bizzat kendim bildirdim ama hiçbir yetkili gelip ilgilenmedi. 4 tane büz istedim, büzü belediyeden alamadım. Kendilerinden şikayetçiyim. Bütün sorumlusu DSİ, SASKİ ve belediyedir. Herkes sel çıkınca meydanda, sahada, biz sahada icraat istiyoruz, boş gezilmesini istemiyoruz. Sular çekilmeden önce neredeydiniz?' şeklinde konuştu.

HASARIN YÜZDE 60'ININ ÖDENMESİ LAZIM

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner de, "Terme ve Çarşamba'da çok büyük afet oldu. Can kaybı olmadığına şükrediyoruz. Terme'de bugün yaklaşık 700-800 dekarın üzerinde bir hasar var. Bütün evler su altında. Aldığımız bilgiye göre, devletimiz tespitlerini almış ama bunların tespit olarak kalmaması lazım. Mağdur olan ailelerin bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesi gerekli. Çiftçilere faizlerin ertelenmesi değil, nakdi yardımın yapılması lazım. Çiftçinin hasarının yaklaşık yüzde 60'ının ödenmesi gerekiyor. Tarım yapan çiftçilere desteklerin çok yetersiz olduğunu görüyoruz. Tarım ve sanayinin ayakta olmadığı bir ülke her zaman dışa bağımlıdır. Fındık bölgesinde kayıt dışı çok fındık var. Yıllar önce ormanlar açılmış ve fındık bahçesine çevrilmiş ama bunlar halen desteklemelerden yararlanamıyor. Devletimiz bunu tespit edip, arazileri kullanan kişiler üzerinden ÇKS ispatı ya da 2B arazisine çevirip kullanan kişiye satması gerekiyor' dedi.

BORÇLAR 3 YIL ERTELENMELİ

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ise, "Terme'de selden dolayı zarar gören çiftçimizin zararını yerinde tespit ederek katkı sağlamak amacıyla buradayız. Bütün Termeli çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Geçmiş olsun deyip, çekip gitmek çok kolay, önemli olan bu çiftçinin derdine derman olmak. Hiçbir sigorta şartı aranmaksızın çiftinin borcunun en az 3 yıl faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyor. Ayrıca Meteoroloji, Samsun ve ilçeleri için sel uyarısı yapmıştı. Buna rağmen DSİ, SASKİ, belediye ve ilgili kurumlar tarafından gerekli kanalların açılmaması akıllara zarar. Şimdi yüzlerce makine gönderse de DSİ, belediye ve SASKİ bir anlam ifade etmiyor. Şimdi gelip arazide fotoğraf çektirip, 'bütün yaralar sarılacaktır' deyip gitmek bir anlam ifade etmiyor. Ankara ve Samsun nezdinde bu konunun takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

Samsun Ziraat Odaları Olağanüstü İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na ayrıca, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir ve Asarcık Ziraat Odası Başkanı Halil Oytun da katıldı.