Bölge hastaneleri içinde en yüksek yatak kapasitesine ve geniş hizmet çeşitliliğine sahip Medicana Samsun Hastanesi'nde, Ağustos 2017 yılında yeni bir yapılanmaya giren tüp bebek merkezi titiz çalışmalarının meyvelerini almaya başladı. Hastanenin Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Ünitesi Bölüm Şefi Doç. Dr. Şafak Hatırnaz'a merak edilenleri sorduk.

Medicana International Samsun Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nden bahseder misiniz?

Hastalara en çağdaş tedavi yaklaşımları sunulmakta ve kişiselleştirilmiş yaklaşımlar ile maksimum yararlılık sağlanmaktadır. Bir yandan bilimsel çalışmaların da devam ettiği merkezimizde tüm hastalar azami titizlikle ele alınmakta uygun hastalarda laparoskopik ve histeroskopik cerrahi uygulanmaktadır. Merkezimizde bu alanda en son teknoloji kullanılmakta, alanında yüksek tecrübeye sahip, uzman ekip çalışması sayesinde eve götürülen canlı bebek oranımız artmaktadır. Hasta memnuniyetini ön planda tutan çalışma prensibimiz hastalarımıza ve ekibimize güven vermektedir. Başarımızın temelinde hastamız ve eşinin infertilite sebeplerinin titizlikle değerlendirilmesi, belirlenen sebeplere yönelik tedavi planının da ileri teknoloji destekli, tecrübeli embriyolog ve ekibi ile etkili stratejilerin kişiye özel olarak belirlenmesidir.

Tüp bebekte başarıyı etkileyen nedenler nelerdir?

Daha önce başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek uygulamalarında çift tekrar tedaviye alınırken detaylı olarak incelenir ve hangi nedenlerle gebe kalamadığı araştırılır. Tüp bebek yöntemi ile bir kez gebe kalamamış olan çiftlerde çok endişelenmiyoruz. Ancak iki kez veya daha fazla uygulamada iyi embriyolar verilmesine rağmen gebelik elde edilemiyorsa çifti detaylı incelemeler yapmak üzere değerlendirmeye alıyoruz. En önemli faktör yaş, kadında başarıyı etkileyen faktörlerin en önemlisidir. Bunun yanında, yumurtalık kapasitesi, sigara, stres, kilo, onkoloji tedavileri ve çevresel etkiler, rahim iç tabakasının anatomik ve fonksiyonel yapısı, sperm, yumurta ve embriyo kalitesi, blastosist aşamasında embriyo transferi yapılması, polikistik over sendromu ve diğer hormon bozukluğu yapan hastalıklar da tüp bebek tedavisinde başarıyı etkiliyor.

Modern ve bilimsel yaklaşım başarı oranını arttırıyor mu?

Tüp bebek merkezleri, küçük bir hastane gibi algılanmalı ve kendine ait disiplinleri ve hassasiyetleri vardır. Bizler Tüp bebek merkezimizin bebek sahibi olmak isteyen ailelere hizmet verirken, fertilite korunması konusunda da çalışmalar yapıyor olmasını ve onkofertilite alanında multidisipliner bir yaklaşımla çalışmasını önemsiyor ve güncel tedavi yaklaşımlarını aralıksız takip ediyoruz. Kısa sürede başarılı sonuçlar alınmasında Medicana Samsun Hastanesi yönetim kadrosunda görev yapan tüm ekip üyelerine de teşekkür etmek istiyorum, çünkü tüm ekip azami ilgi ve özen göstererek tüm süreçleri sahiplenmiş ve tüp bebek merkezimizin çalışma alanını rahatlatmıştır. Sürekli günceli takip eden, yurtiçi ve yurtdışı kongrelere sözlü ve poster bildiriler ile giden ekibimiz yenilikleri merkeze adapte ederek sürekli güncelleme yapmaktadır. Tüp bebek merkezleri sürekli teknolojiyi yakından takip ediyor, ileri inceleme gerektiren durumlarda nasıl bir yol izliyorsunuz. İleri düzey genetik incelemeler ile ailelerin yüzleri gülmekte ve hastalarımıza bu yönde üst düzey hizmet sunabilmekteyiz. Sperm yokluğu olan Azospermi hastalarında mikroskobik cerrahi ile sperm bulunabilmekte ve tedavi başarıyla sürdürülmektedir. Onkofertilite ve fertilite korunması konusunda hastane bünyesinde var olan onkoloji heyeti ile ortak çalışma ve fertilite korunması konusunda bölgede önder kuruluş olma çabası başlatılmış ve uluslararası kuruluşlar ve organizasyonlarla görüşmeler yapılarak kılavuzlar oluşturulmuştur. İleri düzey laparoskopi ve minimal invazif cerrahi merkezi oluşturularak hastalara daha konforlu cerrrahi yaklaşımlar sunulması planlanmıştır. İlaçsız tüp bebek uygulamaları ile de uygun hastalara hizmet veriyoruz.

Merkezinizde birçok başarı hikayesine imza attığınızı biliyoruz. Onlardan birini okuyucularımızla paylaşır mısınız?

Elbette bu hikayeler çok fazla. 'Hücreden Hayata' diyoruz bu yolculuğa bizler, tüp bebek serüveni oldukça heyecanlı bir süreç. Ailelerin heyecanına, sevincine, hüznüne farklı duygu durumlarına yakından şahit oluyoruz. Tüm ekibimizle bu duyguları onlarla birlikte yaşıyoruz. Laboratuvar süreçlerimiz en önemli aşamalarımızın başında geliyor. Embriyoloji Laboratuvarımızın Sorumlusu Embriyolog Dr. Ebru Hatırnaz ve ekibine çok teşekkür ediyorum, bu başarıda payları çok büyük. Seval-Mehmet çiftiyle tanıştığımızda birçok kez tüp bebek denemesi geçirmişlerdi, hatta bir miktar umutsuz olduklarını gözlemledik. Bir süre ara vermeyi düşünmüşlerdi, sonrasında yeniden denemeye karar verdiler, hastamızı ayrıntılı olarak değerlendirdik. Tedavi sürecine başladık, tedavimiz olumlu sonuç verdi, Seval-Mehmet Kurnaz çifti bebekleri İpek'i kucaklarına aldılar. Onlar gibi biz de her hastamız bebeğiyle eve giderken çok mutlu oluyoruz. Umudun sürekli yaşatılmasını öneriyorum tüm bebek bekleyen ailelere. Tüp bebekte başarı hikayelerinden biri olan Seval-Mehmet Kurnaz bebekleri İpek'e kavuştular. Zor bir tedavi süreci, 6 yıla yakın bir dönem bebek sahibi olmak için verilen uğraşlar, yoğun tedaviler, heyecanlar, hayal kırıklıkları, yeniden umut ve mutlu son.

Yoğun tedavilerden sonra Doç. Dr. Şafak Hatırnaz, Embriyolog Dr. Ebru Saynur Hatırnaz ve Tüp Bebek Ekibi sayesinde bebek sahibi olan Seval –Mehmet Kurnaz çiftine de uzun soluklu yolculuklarını ve duygularını sorduk:

Seval Kurnaz: 33 yaşındayım. 6 yıllık evliyim, başlangıçta çocuk düşüncemiz yoktu, çocuk düşüncesi oluşunca normal yolla bebeğimizin olmadığını gördük. Doktora başvurduk neden olmadığı ile ilgili tedaviye başladık. 17 yaşında sol overden kist ameliyatı olmuştum, o dönemde takibinde olduğum doktorum rahim filmi önerdi. Film sonucunda sol tüpümün yapışık, kapalı ve sağ tüpten çok az bir geçiş olduğu söylendi. Bunun ardından iki kez aşılama yapıldı ve başarısız oldu. Birkaç ay ara verdikten sonra tekrar muayene oldum. Bu kez rahim önünü kapatan miyomlarımın olduğu ve normal yolla bebek sahibi olamayacağım söylendi ve miyomektomi ameliyatı oldum. 3 ay sonra yapışıklıklar için histeroskopi ameliyatı oldum ve 3 ay sonra tekrar aşılama yapıldı. Aşılama tekrar olumsuz sonuç verdi. Biraz ara verdikten sonra bu kez dış gebelik yaşadım, ilaçlar ile düşürüldü. Oldukça yıpranmıştım bu süreç içerisinde. Yine uzun zaman ara verdikten sonra İstanbul'da bir tüp bebek merkezine başvurdum. Orada da aynı işlemler baştan yapıldı. HSG ve histeroskopi gibi. Tüp bebek yapılmasını istedi, ben yaptırmadım o dönem, bir süre yine ara verdim. O dönem isimlerini ve başarılarını yakından takip ettiğim Doktorum Doç. Dr. Şafak Hatırnaz ve Embriyolog Dr. Ebru Hatırnaz, Medicana Samsun Hastanesi Tüp Bebek Merkezinde görev yapmaya başladılar. Eşim ile birlikte Şafak Bey'e muayene olduk, geçmişteki öykümü anlattım. Doktorum yaşadığım her şeyi geride bırakarak yeni bir sayfa açacağımızı, vücudumun oldukça yıprandığını söyledi. Konuşmaları bana güven verdi ve tedaviye başladık. Tüp bebek iğnelerini kullanmaya başladım. Yumurtalarım bu iğnelere tepki vermemişti, yumurtalarda büyüme olmuyordu. 1 ay sonra tekrar iğnelere başladık yumurtalarım bu sefer tepki vermişti. Toplandı ve transfer işlemi oldu. İlk tüp bebeğimiz tutmamıştı. Sonrasında doktorum histeroskopi ameliyatı yaptı bana biraz zaman geçince Şafak Bey PRP yöntemi uygulayacağını söyledi. Rahimime PRP işlemi uygulandı. Tüp bebeği tekrar denedik, artık olmayacağını düşünürken bebeğimiz tutunmuştu ve 6. yılın sonunda bizi bulmuştu. Artık İpek'imiz kucağımızda. Çok mutluyuz. Medicana Samsun Hastanesi Tüp Bebek Merkezinde Doktorum Doç. Dr. Şafak Hatırnaz ve Embriyoloğum Dr. Ebru Hatırnaz ile yollarımız kesiştiği için çok mutluyum. Benim gibi bebek özlemi çekenlere kesinlikle Medicana Samsun Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Şefi Doç. Dr. Şafak Hatırnaz ve Embriyolog Dr. Ebru Hatırnaz ile tanışmalarını tavsiye ediyorum. Bu mutluluğu yaşamak için geç kalmayın, Medicana ailesine bize yaşattığı bu güzel mutluluk için teşekkürler.