Tüm Türkiye'de olduğu gibi Samsun'da da 2019 yılı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, ' Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganı ile 'Yaya Öncelikli Trafik' yılı ilan edildi. Bu doğrultuda Karayolları Trafik Kanunda yapılan değişiklikle de "Sürücüler görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarının belirlenmiş kavşak giriş çıkış ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar' hükmü getirildi.

15 BİN BROŞÜR DAĞITILDI

Ülke genelinde bu yıl boyunca devam edecek farkındalık, bilgilendirme ve algı yönetimi yapılması faaliyetleri kapsamında Samsun'da da Vali Osman Kaymak, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu etkinlikler kapsamında sürücülere 15 bin broşür dağıtılırken, yine pilot uygulamadan birisi olan 'Yaşam İçin Kısa Bir Mola' sloganıyla Ankara yolu üzerinde 'Yaşam Tüneli' çadırı kuruldu. Bu çadırda yine sürücülere ve yolculara 'Öncelik Yayanın Öncelik Hayatın' filmini izlettirildi.

YANLIŞ ANLAŞILAN NOKTALAR VAR

'Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın' projesiyle ilgili değerlendirme yapan İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, projenin bazı yanlış anlaşılmalara yol açtığını belirterek, "Gözlemlerimiz ve aldığımız şikayetlerde hem yayalarımızın hem de sürücülerimizin, bazı noktaları yanlış anladığını gördük. Öncelikle yayalarımız eğer bir trafik ışığı varsa veya trafik polisimiz varsa mutlaka buradaki kurallara uymak zorundadır. Bunun dışında trafik ışığı ve polis olmayan kontrolsüz yaya geçitlerinde araç trafiği açısından müsaitse yolu kontrol ederek geçmelidir. Yayalarımız kontrolsüz yaya geçitlerinde, akan araç trafiği arasına 'kanun bana geçmem için yetki veriyor' dememelidir. Bazı yayalarımız bu hususlara dikkat etmiyor ve kazalar meydana geliyor" dedi.

AKAN TRAFİĞE GİRMEYİN!

Sürücülerin, kanun hükmü doğrultusunda kontrolsüz yaya geçişlerinde yavaşlamak ve yayaya yol vermek zorunda olduğunu da vurgulayan Yavuz, 'Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, araç sürücüleri hız düşürmek zorundadır. Sürücülerimizin ve yayalarımızın kanunu doğru algılamalarını istiyoruz. Yayalar, trafik ışığına veya trafik görevlilerinin komutlarına mutlaka uymalı. Kontrolsüz kavşak ve yaya geçitlerinde öncelik yayalarımızındır, ancak mutlaka trafiği kontrol ederek kullanmak zorundadırlar. Akan trafiğin içine direk olarak girmemeleri gerekiyor" diye konuştu.

SÜRÜCÜLERE CEZA YAĞDI

İl genelinde trafiğin tanzimi ve denetlenmesi için 72 ekip aracı ile 274 trafik polisinin görev yaptığını da ifade eden Yavuz, "Şubat ayında başlayan uygulama kapsamında yaşam tünelinde 2 bin 992 araç sürücüsü olmak üzere 6 bin 680 kişiye trafikte yaya önceliği içerikli eğitim videosu izletildi. Kurallara uymadığı tespit edilen bin 427 sürücüye, 696 bin 376 TL idari para cezası uygulandı. Yaya geçitlerinde 45 kaza meydana geldi, 46 vatandaşımız yaralandı. Yaralanan vatandaşlarımızdan 6'sı tedavi gördükleri hastanelerde hayatını kaybetti" şeklinde konuştu.

Bayram OK / ÖZEL HABER