Samsun Haber: 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik 16 Mart-8 Mayıs tarihleri arasında kent içi güvenli ulaşım bilincinin arttırılması için Samsun Valiliği öncülüğünde, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Makina Mühendisleri Odası(MMO) Samsun Şubesi işbirliği ile 'Kent İçi Güvenli Ulaşım' projesi düzenlendi. Proje kapsamında Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy ilçelerinde bulunan 72 köy ve merkez okullarında eğitim görmekte olan 18 bin 88 ilköğretim öğrencisine 'güvenli ulaşım' konusunda eğitim verildi. Kent İçi Güvenli Ulaşım projesinin finali Tekkeköy Hamzalı Gölceğiz Cumhuriyet İlkokulunda gerçekleşti.

'Samsun'da çok fazla trafik kazası oluyor'

Törende konuşan ve Samsun'da her gün 10 trafik kazasının yaşandığına dikkat çeken Samsun Valisi İbrahim Şahin, 'Bu güzel projenin nihayetine geldik. Trafik Haftası içerisindeyiz. Trafik kazalarının önlenmesinde trafik kurallarına uymanın çok büyük etkisi var. Trafik eğitimi sadece insanın kendi sağlığını korumak için değil, trafiğe çıktığınızda başkasının da hayatını ilgilendiriyorsunuz. Bu karşılıklı bir etkileşimi doğuruyor. Çocuklara trafik kurallarına uyun demiyorum. Çocuklar zaten kurallara uyuyor. Sizden anne ve babalarınızı trafik kurallarına uyması konusunda uyarmanızı istiyorum. Samsun Emniyet Müdürümüz ve Jandarma Komutanımız 24 saat içerisinde bana her gün en az 10 tane trafik kazası haberi veriyor. Bu bizi çok yaralıyor. Niyedir bilmiyorum, Samsun'da çok fazla trafik kazası oluyor. Toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmeyi geliştirmemiz gerekiyor. Bireysel olarak ne kadar lüks araçlara sahip olursak olalım, oradaki hızımız her geçen gün azalıyor. İstanbul'da araçların hızı 30-20 kilometre arasında değişiyor. Zaman zaman daha da aşağılara düşebiliyor. Trafik eğitimi çok uzun süre sizin zihninize nakşedilir. Hafif raylı sistem hattı Tekkeköy'e kadar ulaştı. İlerleyen zamanda Bafra ve Çarşamba'ya kadar da uzanacak. Böylece ilimizde toplu taşımanın kullanımı biraz daha artacak' dedi.

Projenin toplumsal açıdan bilinçlendirici bir yönü olduğunun altını çizen İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, 'Bu projeyi değerli kılan, projenin samimiyeti ve inandırıcılığıdır. En önemli yanlarından birisi de insana dokunan tarafının olmasıdır. Bir proje ölçülebilir ve sürdürebilir olmalıdır. Başlattığımız olduğumuz bu proje doğrudan doğruya insanımıza, çocuğumuza, öğrencilerimize dokunan ve toplumsal hayatta da bir yönlendirici görevi ifa etmesi açısından gerçekten orijinal anlamıyla bir projedir' diye konuştu.

'Yaklaşık 20 bin öğrencimize ulaştık'

Proje ile 20 bine yakın öğrenciyi bilinçlendirdiklerini vurgulayan MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, 'Bu proje ile yaklaşık 20 bin öğrencimize ulaştık. Onlara kent içi toplu taşıma araçlarını nasıl kullanmamız gerektiğini, toplu taşıma araçlarında büyüklere, dezavantajlı gruplara nasıl yardımcı olmamız gerektiğini anlattık. Bunları anlatırken, genç kardeşlerimizden de çok güzel eleştiriler ve öneriler aldık. 2017-2018 döneminde de benzer projelerle çocuklarımızın eğitim sürecine katkı vermeye çalışacağız' şeklinde konuştu.

Konuşmaların sonunda projede emeği geçenlere plaket verildi. Program, okulun önünde çekilen toplu fotoğraf ile sonlandı.