Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Tarık Tarhan, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olan elektrikteki zamlı fiyatlar hakkında açıklamada bulundu. Tarhan, yerel seçimlerden sonra başlayan zam yağmurunun sel faciasına dönüştüğünü söyledi.

SEÇİMLERİN BİTMESİ BEKLENDİ

Tarhan, yapılan hesaplamalara göre asgari ücretin yüzde 7'sinin elektrik faturasına gittiğini belirterek, "Asgari yaşam standartlarında 4 kişilik bir ailenin aylık 230 kWh olan elektrik enerjisi tüketiminin haziran ayında 123,63 TL olan fatura tutarı, Temmuz zamları ile birlikte yüzde 15'lik artışla 142,17 liraya yükseldi. Net asgari ücretin 2 bin 20 lira olduğu düşünülürse, asgari ücretli yurttaşlar aylık maaşının yüzde 7`sinin elektrik faturalarına ayırmak zorunda kalacak. Ocak ayında indirim yapılan ve yenilenen İstanbul seçimlerine kadar korunan elektrik tarifelerine ne oldu da, seçim sürecinin bitmesinin hemen ardından iki haneli zamlar yürürlüğe konuldu?" ifadelerini kullandı.

EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞECEK

Son zammın maliyet artışı ile açıklanamayacağını vurgulayan Tarhan, "Dağıtım firmaları ve enerji sektöründeki firmalarca ekonomik sıkıntılar konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bankalarla görüşmeler yürütmüş ve enerji fiyatlarının "maliyet bazlı" oluşturulacağını beyan edilmiş, firmaların hükümet çevrelerine yaptığı baskı ve lobi faaliyetlerinin hedefine ulaşması sonucunda zam kararı alınmıştır. Gerek kur farkı ve gerekse enflasyondan doğan diğer farklar, enerji fiyatlarına yansıtılacaktır. Elektrik fiyatlarındaki artış, önümüzdeki dönemde birçok ürünün fiyatlarına artış olarak yansıyacak, bu durum ise yaşanan krizin daha da derinleşmesine neden olacaktır" şeklinde konuştu.