Bağımsız Samsun Milletvekili Erhan Usta, Terme'de yaşanan sel felaketiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdi. Usta, önergede, "Terme bölgesinde yıllardır felaketlere sebep olan su yatakları ve köprülerle ilgili ıslah projeniz var mı, varsa fiili olarak ne zaman başlanılacak?" diye sordu.

DOĞAL AFET DEĞİL

Terme'de yaşanan olayların, bir doğal afetin değil ihmalin sonucu olduğunu belirten Milletvekili ErhanUsta, "Özellikle bazı bölgelerde neredeyse her sene sel ve taşkınlar yaşanmakta, bölge halkı senelerdir mahsul alamamaktadır. Bu ihmallerin mazisi çok eskilere dayanmaktadır. Elde edilen bilgilere göre, Terme ilçesinde toplam 38 köyde 2 bin çiftçiye ait 60 bin dönüm arazi, 14 bin kümes hayvanı, 200 kovan arı, 145 bin yumurta telef olmuştur" ifadelerini kullandı.

ZARAR KARŞILANMALI

Terme'de yaşanan felaketin örtbas edilip gündeme getirilmediğini belirten Erhan Usta, 'Mağdur olan bölge halkına, sigortasız olduğu gerekçesiyle herhangi bir zarar tazmini yapılmamaktadır. Oysa ki felaket, doğal afet olmaktan öte kamu kurumlarının ihmallerinden kaynaklanmaktadır. Bu kabul edilemez olup çiftçinin zararının mutlak olarak karşılanması gerekmektedir. Zarar ve felaketin boyutları göz önüne alındığında 'afet bölgesi' ilan edilmesi gerekirken bu yönde bir girişimde bulunulmamıştır " diye konuştu.

NEDEN İLGİ GÖSTERİLMİYOR?

Erhan Usta, önergede sorularını şöyle sıraladı: "Terme bölgesinde yıllardır felaketlere sebep olan su yatakları ve köprülerle ilgili ıslah projeniz var mı, varsa fiili olarak ne zaman başlanılacak? Bölgede, önceki projelere dayalı olarak kamulaştırılan alanların kullanılmasını engellemek için bir çalışmanız olacak mı? Samsun'un Terme ilçesinde, kurumların ihmali sebebiyle yaşanan felakette mağdur olanların zararları tazmin edilecek mi?