Samsun'un İlkadım ilçesi Toybelen mevkiinde yapımı yüzde 95 tamamlanan Samsun Güney Küçük Sanayi Sitesi, bu yılın sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. Türkiye'de aynı ölçekte ve standartlarda eşi olmayan sanayi sitesi 125 milyon TL harcanırken, bugünkü değeri ise 300 milyon lirayı buluyor. Tamamen üyelerin kendi öz kaynakları ile yapılan site için devletten hiçbir katkı ve kredi kullanılmadan yapıldı. Yıl sonunda faaliyete geçecek olan sanayi sitesinin elektrik temini ile ilgili alt yapısı ve yolların asfaltlanması kaldı.

BUGÜNKÜ MALİYETİ 300 MİLYON LİRA

Samsun Güney Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Öğretici, kooperatifi 2009 yılında kurduklarını, 2013 yılına kadar imar düzenlemesini beklediklerini ve 2014 yılında istimlak işlemleri bitirilerek 2015 yılında inşaatına başladıklarını belirterek, "14 milyon 500 bin lira arsa bedelini Samsun Büyükşehir Belediyemize ödedik. 1,5 yıl imar değişiklikleri, proje aşamasıyla uğraştık. 2015 yılı 8. ayında ise inşaat başladık. Sanayi Sitemiz 165 bin metrekare alan üzerine kuruludur. Bunun 110 bin metrekaresi kapalı alandır. 130 dükkanımız var. Her dükkan bin 210 metre arsa üzerine 880 metrekare kapalı alan olarak ürettik. Maliyetimiz 125 milyon TL'yi buldu. Bu rakam bugünkü rakamlarla 300 milyon TL yatırım yapmamız gerekiyordu. Şu ana kadar hiçbir kredi kullanmadan, kendi imkanlarımızla yaptık. 2019 yılı sonunda iskanlarımızı alarak taşınacağız" diye konuştu.

İHTİSASLAŞMAYA GİTTİK

Sanayi sitesinde keresteciler, mobilyacılar, plastik demir doğramacılar inşaat ile ilgili üretim yapan tüm firmaların yer alacağını da söyleyen Öğretici, "Samsun'daki sanayi sitelerinin çok yetersiz olması, dükkan kapasitesi büyüklüğü bakımından mevcut yerlerinin sanayi olma özelliğini kaybetmesi nedeniyle ihtiyaca cevap verebilecek, ihtisaslaşmaya gittik. İhtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde planlar yaptık.

İnşaat ile ilgili tüm firmalar yer alacak. İnşaat başlama aşamasında bize destek veren şu anki milletvekilimiz dönemin Büyükşehir belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın büyük desteğini gördük. Bakanlık kredisine başvuru yaptık. Ancak, bakanlığın 2018 yılında yeterli bütçesi olmadığından zaman kaybına neden olmaması için vazgeçtik" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE TEK

Türkiye'de bu ölçekte bu standartlarda ve kalitede başka bir aynı ölçekte sanayi sitesinin bulunmadığını da ifade eden Öğretici "Kaliteden taviz vermeden iç ve dış düzenlemesiyle örnek bir sanayi sitesi yaptık. Samsun'da yeni istihdam sahaları üretmek ve yapılacak sanayilere de örnek olmasını istedik. Zor şartlara rağmen inşaatımızı yüzde 95 seviyesine getirdik. Şuanda elektrik temini ile ilgili olarak altyapı ve belediyenin yollarımızı asfalt hale getirmesini bekliyoruz. Yıl sonu itibari ile de yeni işyerlerimize taşınarak daha fazla istihdam sağlayarak, üyelerimize daha iyi şartlar sağlayarak sanayi sitesini oluşturuyoruz. Üyelerimiz sayesinde kararlılıkla bu hale getirdik sanayimizi. Yıl sonuna kadar yetiştirmek için inşaat alanımızda 6 ayrı firma çalışmalarını sürat ile devam ettiriyor" şeklinde konuştu.

Bayram OK - ÖZEL HABER