Geçen hafta Büyükşehir Belediye Meclisinde önemli kararlar alındı. Bu kararlar içinde en dikkat çekici olanı ise, belediyenin İller Bankası'ndan 3 proje için çekeceği 8 milyon liralık kredi için tesis, inşaat ve her türlü gayrimenkul, araç, gereç ve malzemelerin ipotek ve rehin olarak gösterilmesi ve Başkan Demir'e yetki verilmesi oldu.

Bunu bütün üyeler bir çırpıda oy birliği ile kabul ettiler.

İyi mi ettiler, kötü mü ettiler onu zamanla göreceğiz.

Peki, belediyenin mal varlıklarının tamamının ipotek ve rehin gösterilmesi ne anlama geliyor?

Büyükşehir Belediyesi'nin ciddi bir nakit sıkıntısı yaşadığı neredeyse her meclis toplantısında gündeme getirilen kredi taleplerinden de anlaşılıyordu. Her toplantıda, gerek SASKİ, gerek SAMULAŞ ve gerekse bazı yatırımların tamamlanması için kredi talepleri yapılıyordu ve yetki isteniyordu. Bu durum kamuoyu tarafından biliniyordu ve belediye yıpranıyordu.

Çok kurnazca bir karar alınarak sıkıntı ortadan kaldırıldı ve karar tereyağından kıl çeker gibi meclisten geçirildi.

Tarihinde ilk defa belediye ipotek edildi. Bu, kısmi bir ipotek değil. Artık bu kararla meclis toplantılarında bundan böyle kredi talepleri görmeyeceğiz. Dolayısıyla nereden ne kadar kredi alındığını artık kamuoyu bilmeyecek. Meclisten yetki alan Başkan Mustafa Demir, istediği zaman, istediği bankadan, istediği kadar krediyi artık alabilir ve belediyenin taşınmazlarından ve malzemelerinden istediğini ipotek gösterebilir. Bunun anlamı budur.

Belediye'nin 1 milyar 664 milyar lira borcu olduğu bilindiğine göre, sadece devede kulak olan çekilecek 8 milyon TL kredi için topyekûn ipotek olur mu? Olay gayet açık ve net. Bu karar başkanın önünü açmıştır, inşallah Samsun için hayırlı olur.

xxxxx

Piyasalar iyi değil, ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Temennimiz bu sıkıntıların bir an önce düzelmesi ama gelen haberler olayın biraz daha derinleşmeye başladığını işaret ediyor.

Bir dönem Samsunspor'un Başkanlığını da yapan ve o dönem Samsunspor'a ciddi kaynak da aktaran iş adamı Kazım Yılmaz, bilindiği gibi şirket merkezini geçen sene İstanbul'a taşımıştı.

Kazım beyin sahibi olduğu Çarşamba Enerji Elektrik Üretim A.Ş'ye Finansbank 7 milyon liralık icra takibi başlatmış. Gerçekten üzüldüm. Bankaların paralarının peşine, işadamlarının da yaralarını sarmanın peşine düştüğü bir dönemdeyiz. Allah herkesin yardımcısı olsun.