Samsun İl Koordinasyon Kurulu 2019 yılı 3. Dönem Toplantısı Vali Yardımcısı Hasan Öztürk'ün başkanlığında gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Öztürk, Samsun'da 301'inin yatırımcı kurum ve kuruluşlarla, 275'inin belediyeler tarafından toplam 576 projenin yürütüldüğünü ifade etti. Kurulda, Samsun'da okul ve cami inşaatı yapımından, içme suyu artıma tesisine, tıp merkezinden, kamp merkezine kadar birçok kamu yatırımı ekonomik krizden payını aldığı ortaya çıktı. Samsun'da yürütülen bazı projeler için tasfiye talebi mevcut iken bazıları ise tasfiye edildi.

BÜYÜKŞEHİR'DE 135 PROJEDEN 48'İ DURDU

Temmuz ayı Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında, 1 milyar 664 milyon lira borcu bunulan Büyükşehir Belediyesine yaklaşık 8 milyonluk kredi çekimi için belediyeye ait olan tesis, inşaat ve her türlü gayrimenkul ipotek ve rehin olarak gösterilmişti. Toplantıda, 135 projenin devam ettiğini ve bu projelerin 65'inin ise Su ve Kanalizasyon İdaresinin (SASKİ) olduğunu ve bu projelerden 48'inin tasfiye talebi mevcut olduğu ifade edildi. Ekonomik darboğaz yüzünden duran projeler arasında bazıları dikkat çekiyor. 1,4 milyon bedelle 17 Nisan 2018 tarihinde yapımına başlanan ve yüzde 36'sı tamamlanan Alaçam Geyik Koşan Sahil Yolu ve Kafeterya projesi için tasfiye talebinde bulunuldu. 3 Temmuz 2017 tarihinde yapımına başlanan ve yüzde 75'i Kültür Turizm Bakanlığı, yüzde 25'i Büyükşehir Belediye tarafından karşılanacak olan 65 milyon liralık Samsun Müzesi projesinin de yüzde 55'i tamamlanmış ve yüklenici firmanın tasfiye talebi mevcut. Terme Hizmet Binasının kaba inşaatı tamamlanmasına rağmen yüklenici firmanın tasfiye talebi nedeniyle çalışmalar durmuş durumda. 26 Haziran 2018 tarihinde ihalesi gerçekleşen ve kazı dolgu çalışmaları tamamlanan Bafra Otogar projesinde de durum farklı değil. Bu projede de yüklenici firma tarafından tasfiye talebinde bulunuldu. Kavak Kadıllı Mahallesi Cami inşaatı için 850 bin liralık bedel ile ihalesi yapılmış, kaba inşaatı yüzde 64 seviyesinde tamamlanan projenin de tasfiyesi mevcut. 2016 yılında 4,6 milyon lira bedel ile ihalesi yapılan Ladik Düğün Salonu projesinde de tasfiye talebi mevcut. Ayrıca SASKİ tarafından Samsun genelinde yürütülen içme suyu inşaatından 21'i devam ederken, 41 proje için tasfiye talebi mevcut.

DSİ'DEN MİLYONLUK PROJELERE 2 LİRA ÖDENEK

DSİ 7. Bölge Müdürlüğüne ait iki projede ise ilginç bir durum ortaya çıktı. Yapımına 32,1 milyon bedel ile 2017 tarihinde başlanan 19 Mayıs İçme Suyu Arıtma Tesisleri için 2 yıl içerisinde bitirilme sözü verilmesine rağmen, şu ana kadar fiziki ve parasal yönde yüzde 9'u gerçekleşen projede 2019 bütçesi olarak 2 lira ödenek ayrıldı. 2016 yılında 54,5 milyon bedelle projeye başlanan Samsun 19 Mayıs Barajı İsale Hattı yapımı ise 2019 yılında bitirilmesi taahhüt edilmiş, fiziki ve parasal yönde yüzde 61'i gerçekleşen proje için 2019 yılında yine sadece 2 lira ödenek ayrılmış.

2 OKUL YAPIMI DURDU

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 36 adet okul yapım işinden 2 adet Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi binası projesi fesih edildi ve ihale sürecini bekliyor. 24 derslik ve atölyeden oluşan Atakum Mesleki ve Teknik Lise projesi ve 32 derslik ve 3 atölyeden oluşan Vezirköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin projeleri fesih edildi ve ihalesinin yapılmasını bekliyor.

SAĞLIK VE SPORU DA VURDU

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Samsun EAH Nükleer Tıp Merkezi projesi için 19 Eylül 2018 tarihinde yaklaşık 5 milyon lira bedelle ihalesi gerçekleşen proje için de yer teslimi yapıldı ama inşaatı başlamadı. Proje için yüklenici firma ekonomik nedenlerden dolayı tasfiye talebinde bulundu. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından Vezirköprü ilçesinde yaklaşık 31 milyon lira bedelle ihale edilen Vezirköprü Kunduz Ormanı Milli Takımlar Kamp Eğitim Merkezi projesinde firma işi süresi içinde devam ettirmediği için sözleşme karşılıklı olarak fesih edildiği öğrenildi.

Erdinç YILDIZ / Özel haber