Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı İshak Memişoğlu, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde hukuka aykırılıklarının tespit edildiğini belirti. Memişoğlu, TMMOB tarafından açılan dava sonucunda söz konusu yönetmelikteki bazı düzenlemelerin yürütmesinin durdurulduğunu söyledi.

ASKIDA BIRAKTILAR

Yeni yönetmeliğin hazırlanması aşamasında düşey mimari fikrinin ön plana çıktığını söyleyen Memişoğlu, "Cumhurbaşkanı'nın söylemleri neticesinde düşey mimari ön plana çıktı. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği de bu döneme denk geldi. Bunun neticesinde, yönetmelikte katların azaltılması kararlaştırılırken, buna karşılık inşaata dahil olmayan alanları da katarak emsal alanları büyüttüler. Böyle olunca düşey mimaride alanlar büyüdü. TMMOB olarak bu emsal artışına itirazda bulunduk ve açtığımız dava sonucunda yönetmelikteki bazı maddelerin yürütmesi durduruldu. Bakanlık, bu konuda hemen bir düzenleme yapması gerekirken, 5 ay geçmesine rağmen halen bunu yapmadı. Bu yönetmelik askıda bırakıldı" sözlerini kaydetti.

YEŞİL ALANLARIN ALTINA OTOPARK YAPILAMAZ

Başkan Memişoğlu, yapılaşma koşulları, yeşil alanların korunması ve telif haklarıyla ilgili birçok hukuksuzluğun tespit edildiğini belirterek, "Hukuka aykırı bulunan ve yürütmenin durdurulması kararı verilen düzenlemeler arasında özellikle ruhsat eki projelerdeki emsal ve inşaat alanı hesaplamalarını, kazı izni ve konut kullanımına ile ticaret alanı olarak ayrılan mekansal alanlardaki kullanım kapsamlarını doğrudan ilgilendiren düzenlemeler bulunmaktadır. Özellikle büyükşehir imar yönetmeliklerinin benzer düzenlemeleri, mahkemenin gerekçeleri dikkate alınarak iptal edilmeli. Karardaki diğer önemli hususlardan biri de zaten sınırlı yüzölçümüne sahip park alanları, piknik ve eğlence alanları gibi kamusal alanların altında yapılması planlanan otoparklara ilişkin verilen yürütmeyi durdurma kararıdır. Parklar, piknik ve eğlence alanları kentin nefes almasını sağlayan, sosyal ve kültürel açıdan büyük katkılar sağlayan kent bileşenleridir. Bu anlamda altında otopark yapılacak bu alanların üzerinde, mevcut ağaç dokusunun korunmasının mümkün olmayacağı; yeşil alanların orantısız bir şekilde daralması ve asil fonksiyonundan uzaklaşması sonucunu doğuracağı; park, meydan gibi kamusal alanların betonlaştırılmasından kaçınılması gerektiği yargı kararı ile bir kez daha vurgulanmıştır" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK ÖNLEM ALMALI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının beş aydır kararların gereklerini yerine getirmediğini savunan Başkan Memişoğlu, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, idarelere gönderdiği yazılarda mahkeme kararlarına aykırı uygulama ve kararların önünü açan görüşler iletmektedir. Bakanlığın süreci sağlıklı işletebilmek adına hiçbir önlem almaması meslektaşlarımızı, yapı sektöründe yer alan kurumları ve vatandaşları mağdur etmiştir. İdareler yargı kararlarına uymak zorundadır. Belediyeler kendi düzenleme ve işlemleri ile eşitsiz, haksız rekabete yol açacak uygulamalar yapmamalı; Bakanlık da bunları önleyecek önlemleri almalıdır" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR