Samsunlu emekli makine mühendisi Hayrettin Avşar, elektronik kombi buluşu yaptı. Tamamen elektrikle çalışan bir kombi tasarladığını belirten Hayrettin Avşar, "Doğalgazla çalışan kombinin 45 dakikada yaptığı işlemi, icat ettiğim elektronik kombi 2 dakikada yapıyor" ifadelerini kullandı. Avşar, yeterli desteği bulması ve beklediği satış oranına ulaşılması durumunda, elektronik kombiden yıllık 26 milyon lira kar elde etmeyi hedeflediğini belirtti.

2 DAKİKADA 72 DERECE

Elektronik kombinin demosunu yaptığını belirten Hayrettin Avşar, "1 litre suyu 2 dakikada 72 santigrat dereceye çıkardım. Bu iklimde, 150 metrekarelik daire aylık 80 liraya ısınacak. Kombi 24 saat çalışacak ve konfor ısısı da 24-25 derece olacak. Kombi, bunu otomatik olarak ayarlacak. Doğalgaz yerine tamamen elektrik kullanacak. Ülkemizde 10 milyon doğalgazla ısınmayan ev var. Bu evlerde 1 ton odun, 2 ton kömür kullanıyor. 6 ayda 4 bin liraya ısınan bu evler, benim kombimle 6 ayda 600 liraya ısınacak. Kombimiz tasarrufu şu şekilde sağlıyor: 700 kilowatt elektriği alıyoruz, kombideki trafo ile bunu yükselterek ışın elde ediyoruz. Bu ışınla suyun moleküllerini harekete geçiriyoruz. Bunu 2 dakikada yapıyoruz, doğalgaz kombisi bunu 45 dakikada yapamaz" sözlerini kaydetti.

ENSTİTÜDEN ONAYLI İLAÇ

Avşar ayrıca, yan etkisi bulunmayan ve kalıntı bırakmayan, anında etki gösteren organik tarım ilacı yaptı. Yabani otları etkisiz hale getiren, kök çürüklerini önleyen, meyve büyümelerini artıran ve suda tamamen çözünen bir yapıya sahip olan organik tarım ilacı, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü'nden de onay aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan gelecek onayın ardından patent alacağını söyleyen Avşar, çözüm ortağı bulması halinde bu ilacın dünyaya ihraç edilebileceğini ifade etti.

KANSERE NEDEN OLMUYOR

İlacın, diğer tarım ilaçları gibi kansere neden olan zararlı maddeler içermediğini vurgulayan Avşar, "Kanserin yüzde 40'ı zararlı tarım ilaçlarından kaynaklanıyor. Bunların tamamını ortadan kaldıracak bir ilaç geliştirdim. Bu ilacın sıkıldığı meyveyi, sebzeyi bir dakika sonra alıp yiyebilirsiniz. İnsan sağlığına hiçbir zararı olmayan bir ilaç, ozon tabakasına da zarar vermiyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı'na ilaçla ilgili başvuruda bulundum, şu anda Tarım ve Orman Bakanlığı incelemeler yapıyor. Oradan lisans alındıktan sonra vatandaşlar bu ilacı kullanabilir. Bu ilaç, dünyaya satılabilecek bir mal. Ülkemize döviz kazandırabiliriz. Eğer bu ilacı üretecek fabrikayı açarsak, ülkemize istihdam da katacağız. İnsanların ilaçların zararlı kalıntılardan etkilenmemesi için bunu geliştirdim. Bu konuda çözüm ortağı bekliyorum. Aradığım desteği bulabilirsem çok büyük başarılar elde edebiliriz" ifadelerini kullandı. Samsunlu mucit, projelerine destek beklediğini vurguladı.

Şükrü Berk ASKAR