Yurt genelinde 2019 yılının "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edilmesinin ardından Samsun'da hayata geçirilen proje ile Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce farkındalık, bilgilendirme ve algı yönetimi faaliyetleri yürütülüyor. Uygulama kapsamında, kentin ışıksız yaya geçitlerinde, yanlarında hamile kadın, çocuk, yaşlı ve engelli vatandaşlar bulunan sivil trafik polisleri, yolun karşısına geçmek isterken durmayan sürücüleri ileride bekleyen polis ekiplerine bildiriyor. Ekipler, durdurdukları sürücülere bilgilendirme broşürleri vererek trafik kurallarına uyulması ve ışıksız yaya geçitlerinde ilk geçiş hakkının yayalara verilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

5 BİN BROŞÜR DAĞITILDI

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Bürolar Amirliğinde görevli Komiser Yardımcısı Belma Yeşilkanat, 'Samsun'da 274 ışıksız yaya ve okul geçidinde öncelikle bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yapıyoruz. Samsun Valisi Osman Kaymak, Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Trafik Tescil ve Denetleme Müdürü Mustafa Akar ve diğer kamu kurumu ile sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle 5 bin bilgilendirme broşürü dağıttık. İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile 'Bugün Öğrenciler Geleceğin Eğitimli Sürücüleri' projesini de gerçekleştirdik' dedi.

FİGURAN KULLANDIK

Geçen eğitim öğretim yılında her hafta cuma günü okul çıkış saatlerinde uygulama yaptıklarını kaydeden Yeşilkanat, "Figüran olarak okul çağındaki çocuklarımızı kullandık. Bunlara trafik şapkaları, yelekler giydirerek ellerine broşür vererek araçları durdurup broşür dağıttık. Farkındalık, bilgilendirme ve algı yönetimindeki faaliyetlerimizi daha da artırmak için yoğunlukla engelli vatandaşlarımız, hamile bayanlar ve çocuklar üzerinden yapıyoruz ki daha çok dikkat çeksin. Figüran kullanıyoruz, uymayan sürücülerimizi ilerideki ekibimize bildiriyoruz, onlar durduruyor. İlk önce uyarı bazında işlem yapıyoruz." diye konuştu. Yeşilkanat, bu uygulamayı iki ay uyarı şeklinde yaptıklarını, kurallara uymayan sürücülere ceza yazmaya başladıklarını da sözlerine ekledi. A.A.