Merkez Bankası'nın faizleri 425 baz puan indirmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak faizlerdeki indirimin bu hafta içerisinde kredilere de yansımasının beklendiğini açıklamıştı. Bakan Albayrak'ın açıklamasının ardından konut kredi faizlerinde ilk indirim haberi Ziraat Bankası ve Vakıfbank'tan geldi. Ziraat Bankası ve Vakıfbank, 500 bin liraya kadar 180 ay vadeli konut kredisi faizleri yüzde 0.99 olarak belirlendi. Konut faizi indirimini değerlendiren Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral önemli açıklamalarda bulundu.

BAŞKAN RAKAMLARLA KONUŞTU

Faizlerin yüksek oluşundan dolayı piyasada dengesizlik olduğunu ifade eden Başkan Oral, 'Piyasa durma noktasına gelmişti. Bu saatten sonra ümit ediyorum ki hareketlenme olacak. Bundan 2-3 ay öncesine kadar vatandaş, 100 bin liralık konut kredisi çekmiş ve 120 ayda ödeme yapsaydı, 234 bin lira ödeyecekti. Ama şimdi 171 bin lira ödeyecek. Eski rakamlara göre 150 bin lira çekseydi ve 120 ayda 352 bin lira öderken bu faizlerden sonra 257 bin lira ödeyecek. Yani arada 100 bin lira fark oynuyor. Eski faiz rakamlarına göre 200 bin lira çekseydi, 10 senede 469 bin lira öderken bugün 342 bin lira ödeyecek. Aradaki 127 bin lira fark var. 10 senede bir daire parası. 0,99 faiz oranının çok iyi olduğunu düşünmüyorum ama eski tabloya göre çok çok iyi. Konut faizini 0,99'a çekip de dolar ve altın yükselecekse hiçbir esprisi olmayacak' dedi.

HER ZAMAN KAZANIRLAR

Vatandaşlara önerilerde de bulunan SATEM Başkanı Mevlüt Oral, 'Vatandaşlar, yüksek faizde ne kadar faiz verirlerse versinler para yatırmasınlar. Niye yatırmasınlar? Yüksek faizdeki parayı yiyorsun, zaman geçince hareketlenme olduğu zaman 500 bin liralık dairen, yarın 700 bin lira olacak. Parayı yiyorsun ve paran sıfıra düşüyor. İmkanları varsa, yatırımı gayrimenkule yapsınlar. Kadın erkek çalışanlar, bin-bin 500 liraya kira veriyorsa, bugün 0,99'dan kredi kullanıp, gayrimenkul alsınlar. Ödedikleri para geri gelsin. En azından kira ödemiyorsun. Ayda 4-5 bin lira bir eve giriyorsa, 2 bin 500 lira taksitle kredi kullanıp ileriye dönüp ev sahibi olsunlar. Türkiye'de vatandaşlar gayrimenkule yatırım yapsınlar ve her zaman kazanırlar. Piyasa çok daha iyi konumlara gelecek' ifadelerini kullandı.

Erdinç YILDIZ