Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi Adnan Menderes Bulvarında Çobanlı İskelesinin yanında bulunan arıtma tesisinden ve yine Atakum ilçesi Güzelyalı Mahallesi Adnan Menderes Bulvarında denize bitişik bulunan büzden, denize kanalizasyon aktığını ifade eden vatandaşlar, olayı ise cep telefonları ile kayda aldılar. Vatandaşlar yetkililere ulaşamadıklarını ifade ederek, mavi bayraklı plaja kanalizasyon akıtılmasını anlamadıklarını ifade ettiler. Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ ise gelen şikayetler üzerine Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Fatih Yıldız arayarak telefonda görüştüklerini ifade etti.

EMİR DOĞRULTUSUNDA YAPILMIŞ

Her sabah Atakum sahilinde yürüyüş yaptığını ifade eden Sedat Kaptaner, 'Yürüyüş yaptığım sırada Çobanlı İskelesi mevkiinden geçerken denizin simsiyah olduğunu fark ettim. Kanalizasyon terfi merkezinde bu olay zaman zaman meydana geliyor. İçerideki görevliler diyor ki, 'yağmurlu havalarda taşıyor, taşınca da denize vermek zorunda kalıyoruz'. Geçen gün ise yağmur olmadığı halde denize vermeye başladılar. İçeriye girip görevliye sordum, 'yedek makineler bozuldu, gelen emir doğrultusunda denize verdik' dedi. Zabıtaya söyledim, fotoğraflarını çekti. 'Amirime söyleyeceğim' dedi ama zaten emri amir vermiş. Arıtma tesisinin yanında İnci ve Palmiye plajı var. İnsanların çocuğu denize giriyor burada. Madem böyle bir şey yaptınız, insanlara haber verin. Bundan sonra mavi bayrak asıyorlar buraya. Rezilliğe bakar mısınız? Yetkilerin hepsi istifaya davet ediyorum. Bu güzelim kenti mahvettiler' dedi.

İNSAN SAĞLIYLA OYNUYORLAR

Sahilin karşısında oturduğunu ifade eden Ayşenur Akyüz, 'Denize bir şey aktığını gördüm, kalkıp geldim resmen lağım akıyor. 2,5 yaşında ikiz torunlarım var, onları burada oynatıyordum. Şimdi nerede oynatacağım. 36 yıldır burada yaşıyor hiç böyle bir şey görmedim. Burada bir kasıtlılıkta olabilir ama insan sağlığıyla oynuyorlar. Saat 3'ten sonra hep akıntı oluyor. Telefon ile yetkilileri aradık. Birkaç kişi geldi, kanalizasyon kapaklarını açtı, baktı ve gitti. Kokudan dolayı cam açamıyoruz, durulmuyor. Buradaki pisliğe konan bir sinek çocuklarımızı ısırsa kan hastalığı meydana getirecek. Yetkililerden yardım bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

KASITLI MI YAPILIYOR

Yaklaşık 25 yıldır Güzelyalı mahallesinde oturduğunu ifade eden Uğur Kocaoğlu, 'Denizimiz çok temizdi. 4-5 gündür burada istemediğimiz şekilde büyükşehir belediyesi ve SASKİ tarafından kanalizasyon, denize veriliyor. Mahalle sakinleri olarak son derece şikayetçiyiz. Böyle bir şeye ilk defa şahit olduk. Bu bölge birde mavi bayrağa sahiptir. Burada böyle bir şey olmasını çok garipsedik. Sorunun ne olduğuna dair bir bilgi kirliliği var. Pompa arızası, atık tesisinde arıza var diyorlar. Atakum Belediyesi el değiştirdi, bazı şeyler kasıtlı mı yapılıyor. Vatandaş olarak bunu sormak zorundayız. Kötü düşünmek istemiyoruz. Atakum Belediyesi de bizim, büyükşehir belediyesi de. Ama ast olan vatandaşın memnuniyetidir. Buradaki vatandaşlar yazın, kapı penceresini açamayacak duruma geliyorlarsa, bir çözüm gereklidir. Karadeniz'in en güzel plajı Atakum'dur. Bu plajı kirletmeyelim. Kanalizasyon akıtmayalım. Yetkililer bu konuya çözüm bulsunlar' şeklinde konuştu.

HERKES BİRİNE AKTARDI

Mahalle sakini Cenay Hazel ise 'Kapımızın önünde denize girmek hakkımız. Evimizden baktığımızda denizde pis bir görüntü gördük ve gelip baktık. Burada insan sağlımız ile oynanıyor. İnsanlar bunu fark etmeden denize girenler bile var. Kokudan rahatsız olduğumuz için yetkilileri saat 10.00'dan beri aralıksız aradık, herkes birine aktardı ama kimse bilgi vermedi. Evlerde duramıyoruz, artık koku burnumuza yerleşti. Akşam aradığımızda ise mesainin bittiğini mesainin çözüleceğini ifade ettiler ama problemin ne olduğunu bile söylemediler' dedi.

ATAKUM'A YAKIŞMIYOR

Şehir merkezinden döndüğünde çocuğu denizde kirli suyun içinde gördüğünü ifade eden mahalle sakini Bilal Karamul, 'Aşırı bir koku vardı. Hızla çocuğu denizden almaya koştum. Pisliğin içerisinden çocuğum hasta olmasın diye kurtardım. Çocuklarımız bunu hak etmiyor. Kesinlikle Atakum'a yakışan bir görüntü değil. Bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz' diye konuştu.

HALK UYARILDI MI?

Geçen haftada İlkadım ilçesinde liman içinde denize kanalizasyon akıtıldığını ifade eden SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, 'Atakum Çobanlı İskelesi ve Güzelyalı Mahallerinde yerinde yaptığımız incelemeler sonucu denize kanalizasyon boşaltıldığına şahit olduk. Dün SASKİ Genel Müdürü Fatih Yıldız'ı gelen şikayetler üzerine SAMÇEP adına aradım. Fatih Bey, olayı doğruladı ve kanalizasyon atık tesisinin ana pompasının bozuk olduğunu yedek pompa ile çalıştıklarını ve onunda bozulduğu için denize akıttıklarını ifade etti. Kanalizasyon denize akıtılmadan önce halk uyarıldı mı? Teknik açıklaması ne olursa olsun bu kentin halkının denize girdiği yerlerde ve bu çağda alenen kanalizasyon suyu boşaltılması izah edilmez. Bu birilerin süreç içinde yapmamasının anlamına gelir. Samsun Valiliğini ve İl Sağlık Müdürlüğünü göreve davet ediyorum. Bu sularda gerekli tahliller yapıldı mı? Bir an önce gerekli numuneler alınıp, halk bilgilendirilmelidir. Ne sebeple olursa olsun, denize kanalizasyon suyu boşaltanlar için gerekli yasal işlemler başlatılmış mıdır? Samsun sahipsiz bir şehir değildir. Yaşanan olaylar ithal bürokratların iyi bir başlangıç yapmadığının anlamına geliyor. Kendi aileleri, çocukları denize girmiyor olabilirler ama Samsun halkı denizle yaşayan bir şehirdir. Bunu anlayalar iyi olur, iyi başlamadılar. Kanalizasyon suyu boşaltılan bir plajda rengin ne önemi var. Bu ortamda mavi bayraktan bahsedilebilir mi? Yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz' ifadelerini kullandı.

SASKİ'den 'Deniz kirletiliyor' açıklaması: Kanalizasyon akmıyor

Erdinç YILDIZ