Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, bir süredir Terme kamuoyunun gündeminde olan Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunun kapatılacağına ilişkin iddia ve tartışmalar hakkında, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'ndan açıklama istedi. Konuyu bir önergeyle Meclis gündemine taşıyan Hancıoğlu, bakanlığın yükseköğrenim gören öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamakla yükümlü olduğunu anımsatarak, 'Hal böyle iken seçim bölgem olan Samsun'un Terme ilçesinde bakanlığınıza bağlı olarak faaliyet yürüten yükseköğrenim yurdunun kapatılacağı yönünde değerlendirmeler ve iddialar gündeme gelmiştir' diyerek Bakan Kasapoğlu'nun cevaplamasını üzerine soru önergesi verdi.

ENDİŞE VERİCİ BOYUT

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Terme Meslek Yüksek Okulu'nda geçen yıl 5 ayrı programda toplam 675 öğrencinin akademik eğitim aldığını ifade eden Hancıoğlu, 'İlçede başka bir yurt bulunmadığı ya da ev kiralama veya otelde barınma olanağı bulunmayan çok sayıda öğrenci bu yurtta kalıyor. Çarşamba'daki yurdun inşası sürecinde, Terme yurdunda barınan öğrencilerin de gelecek yıldan itibaren Çarşamba'ya nakilleri gündeme gelebilir. Bu durumda Terme Yurdu'nun kapanma tehlikesi daha da endişe verici bir boyuta ulaşıyor' dedi.

BAKANA SORDU

Hancıoğlu değerlendirmelerinin ardından Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'ndan şu sorulara cevap vermesini istedi: 'Bakanlığınız ve bağlı kurumu olan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, faaliyette olan bir yurdu, hangi kriterleri gözeterek kapatma kararı almaktadır? Terme ilçemizde faaliyet yürüten Öğrenci Yurdu'nu kapatma gibi bir planı/hazırlığı var mıdır? Şayet varsa bu tasarrufun gerekçesi ve amacı nedir? Bakanlığınız, 2013 yılında yatırım programına aldığı, arsa tahsisi gerçekleştirilen, ancak ödenek ayrılmadığı için inşaatına başlanmamış olan Terme yurt projesini hayata geçirecek mi? Şayet geçirecekse bunun tarihi nedir? Hali hazırda kiralık bir binada bulunan Terme Öğrenci Yurdu'nun, faaliyetlerini kamuya ait bir mülkte yürütmesini sağlayacak yatırım, hangi sebeple 9 yıl gecikmiştir?'