Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kurbanlık alacak vatandaşları acemi kasaplar konusunda uyaran Şen, ayrıca kaçak kıyma çeken iş yerlerine karşı önlem de alınacağını söyledi.

6 BİN 500 LİRA CEZASI VAR

Başkan Şen, tüm kasapların bir yıl boyunca Kurban Bayramı'nı beklediğini belirterek, "Elektronik ortamda kurban satılması, büyük firmaların kurban hissesi satması gibi nedenlerle kasabımız iş yapamıyor. Büyük firmalar kurban satıyor, bakkal, berber de kurban çekiyor. O zaman biz de dükkanı kapatalım. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Merkezde 130 kasap esnafı bir umutla kurbanı bekliyor. Müdürlük yetkilileri ve zabıta müdürleriyle görüşerek, ortak bir karar aldık. Buna göre, zabıtalar ve tarım müdürlüğü personelleri nöbetleşe olarak sokak aralarında bu işin üzerinde duracak. Kayıtsız ve kaçak olarak kıyma kesenleri uyaracaklar. Uyarılar neticesinde bu işleme son verilmezse, kayıtsız olarak bu işlem yapıldığı için 4 bin lira, hijyenik ortam sağlanmadığı için de 2 bin 500 lira ceza yazılacak" ifadelerini kullandı.

ACEMİ KASAPLARA DİKKAT!

Şen, kasapların yaklaşık olarak 500 liraya kurbanlık kestiğini söyleyerek, "Biz bu işte tecrübe sahibiyiz. Yılda bir kasaplık yapan acemi kasaplar tercih edilmemeli. Bu işin ustası olan belgeli kasaplar tercih edilmeli. Bayramın birinci gününde hastaneler yine dolacak. Önüne gelen eline baltayı alıp bu işe girişmesin. Kasaplarımız büyükbaş hayvanı 500 liraya boğazlayıp parçalayacak. Kasaplarımızda kıymanın kilosu 1 liraya çekilecek. Bu fiyattan daha ucuza çeken yer bulunmaz. Vatandaşımız gelsin kasaplarda etini çektirsin" şeklinde konuştu.

ET DİNLENDİRİLMELİ

Alınacak kurbanlıkta yara olmaması gerektiğini vurgulayan Şen, "Kurban alacak vatandaşlar, bizim tabirimizle kapak atıp atmadığına bakacak. Yani kurbanlık hayvanda en az bir diş atmış olması gerekiyor. Kurbanlıkta yara çıkık olmayacak. Hayvan alınmadan önce biraz yürütülmeli ve sağlıklı olduğu görülmeli. Kurbanlık şartlara uygun olarak kesildikten sonra ise etler dinlendirilmeli. Sıcak bir şekilde dolaba kesinlikle koyulmamalı. Et güzelce dinlendikten sonra kıyma yapılabilir, dolaba koyulabilir" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR