Samsun Haber: 2001 yılında Fransa'ya giden ve burada 2004 yılında Zaman Avrupa adlı gazetede muhabir olarak başlayan Yakup O., daha sonra 2013 yılında Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı sınavı kazanarak imam oldu. Samsun'a dönen Yakup O., imam olarak görev yaparken 2014 yılında Fransa'ya imam olarak atandı. 2 yıl görev yapıp yeniden Samsun'a dönen Yakup O., burada bir camide imam olarak görev yaparken Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılarak hakkında soruşturma açılıp yaklaşık 3 ay önce tutuklandı.

Yakup O. hakkında Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesinde "silahlı terör örgütüne üye olmak, terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından dava açıldı. Yakup O., "Fransa'da Zaman gazetesinde çalıştığım dönemde kamuoyunda cemaat olarak bilinen yapı, dernek adı altında faaliyet veriyordu. Ben Türkiye aleyhine olan hiçbir haber yapmadım. Türkiye'de hiçbir bağlantım olmadı. Sohbete gitmedim, yardım, bağış yapmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti Yakup O.'yu "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca "terör örgütüne finansman sağlamak" suçundan da delil yetersizliğinden beraatına karar verdi. Tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurulan Yakup O.'nun tahliyesine karar verildi.